Invázia do Ruska by skončila nočnou morou, píšu švédske noviny

21.05.2018 | 11:47
  0
Závery periodika Svenska Dagbladet podporuje aj samotná ruská história.

Švédsky denník Svenska Dagbladet zostavil rebríček krajín, ktoré by boli najťažšie napadnuteľné. Vyplýva z neho, že napríklad možná invázia do Ruska by sa skončila „nočnou morou“. Kľúčovými faktormi v úspešnosti obrany Ruska sú tomto prípade veľkosť územia, ale aj geografický reliéf krajiny.

Noviny upozornili, že „ktokoľvek by uvažoval o invázii do Ruska, musí byť pripravený čeliť rozmanitostiam terénu - horám, nepreniknuteľným močiarom, zmrznutým tundrám, divokým riekam a tmavým ruským lesom“. Nemenej dôležitú úlohu by v tomto prípade zohrávali aj horúce letá a chladné zimy.

„A potom tu máme samotných Rusov, ktorí sa tisícky rokov zúčastňovali rozsiahlych vojen a partizánskych bojov, kde získali veľa skúseností,“ uvádza ďalej článok.

Závery periodika Svenska Dagbladet podporuje aj samotná ruská história. Krajina totiž nebola nikdy podmanená od časov vytvorenia centralizovaného štátu v Rusku na začiatku 15. storočia. Rusi odrazili všetky pokusy o inváziu do svojej krajiny. V roku 1812 porazili armádu francúzskeho cisára Napoleona počas druhej svetovej vojny aj nacistickú Hitlerovu armádu.

Medzi ďalšími štátmi, ktoré po vojenskej stránke je obtiažne dobyť sú Švajčiarsko a Nový Zéland. Prvá menovaná krajina má napriek malej 150-tisícovej armáde výhodu v tom, že je obkolesená Alpami. Na území Švajčiarska sa nachádza aj množstvo obranných zariadení a taktiež mosty a cesty, ktoré by v prípade útoku zo strany agresora mohli byť vyhodené do vzduchu.

Dobytie Nového Zélandu by zase bolo problematické z logistického hľadiska. Tento ostrovný štát sa totiž nachádza viac ako 2 000 km od najbližšieho kontinentu, ktorým je Austrália. Zásobovať vojská zbraňami za takej vzdialenosti by podľa autorov článku bolo „takmer nemožné“.

Zdroj: rt.com

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti