Inovatívne riešenia alebo novodobé otrokárstvo nadnárodných korporácií a ich dopad na psychiku človeka

15.11.2018 | 13:35
  0
Zamyslenie Petry Demkovej - asistentky nezaradenej poslankyne Martiny Šimkovičovej - o tom, aké moderné pracovné prostredie vytvárajú pre svojich kolegov "mladí, svieži a dynamickí" manažéri.

Som sa dozvedela, že u môjho bývalého zamestnávateľa, na ústredí najväčšej banky na Slovensku, zaviedli takú novinku... že flying office. Znamená to, že nikto nemá svoje stabilné miesto na sedenie, ale si musí svoje ráno miesto chytiť, uloviť. A taká čerešnička, že tých miest nie je dosť... nie je ich toľko ako zamestnancov na oddelení. Je ich napr. o 2 menej. Pracuje 15 ľudí a miest je 13. Čiže keď prídete neskôr tak sa vám môže stať že robíte celý deň sediac na gauči pre hostí s notebookom na kolenách alebo čo ja viem, možno aj na zemi. Ak čakáte, že je to určite vyvážene home office-om, tak vedzte, že nie. Ten môže každý mať len raz do mesiaca.

Už predtým sa zamestnanci sťažovali na spôsob sedenia – lebo sme mali open space a to je úplne nevhodné... napr u nás na komunikácii to vyzeralo tak, že každý niekam potreboval volať, prípadne sa dohadoval s kolegami, čiže hluk a vyrušovanie sa, každý chodil aj pracovné veci riešiť na chodbu alebo do zasadačky. Do toho uvrešťaná kolegyňa ktorá si myslela že je zlatunké keď celý deň škrieka. Väčšina ľudí odbúravala hluk celodennými sluchatkami na ušiach aby vôbec boli schopní pracovať.

Raz TV Markíza točila reportáž o vplyvoch open space office na psychiku človeka a vyjadroval sa tam psychiater, že má kopec pacientov ktorí pochádzajú práve z práce v open space a sú celý deň na utlmovacích liekoch, aby to prežili. Zaznelo aj, že na západe odkiaľ tento nápad prišiel, je to už dávno prekonané, každý sa vracia späť do konceptu oddelených kancelárií. Do toho sa vyjadroval práve niekto z našej banky, buď z HR alebo komunikácie, už sa nepamätám, aký je open space úžasný nápad, ako zbližuje ľudí... hej, zbližuje... všetci sa stretnú na psychiatrii...

No a teraz zisťujem, že nestačila táto zhovadilosť... vedenie vo Viedni vymyslelo ešte dačo lepšie. Flying office. Lebo čo môže byť lepšie ako chodiť do roboty lietať! Presne na to tam každý chodí. Aby si už ráno mal nervy či si máš vôbec kam sadnúť. Nehovoriac o tom že ťa niekto buzeruje s každodenným balením a prenášaním vecí. Každý musí byť akože permanentne zbalený a pripravený na presun. Pritom niektoré oddelenia, ako napr. eventy, marketing majú plné skrine vecí... zbaliť to a prenášať je absolútne nemožné. Ale to nikoho nezaujíma. Toto sú tie inovácie ktoré vymýšľajú tí „mladí, svieži dynamickí“, on hovno robí, má jeden šanónik vecí a Mac, v živote nevidel ako pracuje reálny človek na oddelení... on len vymýšľa inovácie.

No ale k pointe. Toto je úplná katastrofa čo dorábajú korporácie s ľuďmi. Novodobé otrokárstvo. Ako králiky v klietke a stále vymýšľajú nové a nové akože vylepšenia, ktoré sú v skutočnosti totálne zhovadilosti, ktoré neskutočne zhoršujú kvalitu života človeka. Výsledok je úplné zdecimovanie populácie. Polovici z toho .ebe, tá druhá je na liekoch, ľudia neschopní po práci normálneho života... Trávite tam väčšiu časť dňa, vyše 8 hodín a oni pridávajú a pridávajú na záťaži psychiky, pomaličky, nenápadne.

Každý sa bojí o robotu, každý drží, nikto sa neozve lebo si nechce pohnevať šéfa. Manažéri sú samozrejme vyberaní podľa toho, kto je väčší psychopat. Kedy už raz niekto povie tomuto dosť? Kto sa za týchto pracujúcich ľudí postaví?

Zdroj: Facebook


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti