Hviezdne vojny na obzore? Trump vážne uvažuje o vytvorení vesmírnych síl

02.05.2018 | 12:31
  0
Americký prezident Donald Trump sa zmienil o možnosti vytvorenia tzv. vesmírnych síl, ako novej zložky v rámci americkej armády.

„Reálne uvažujeme o vytvorení šiesteho vojenského útvaru, ktorý by predstavovali vesmíre sily,“ vyhlásil prezident v utorok na ceremónii v Bielom dome. Bez uvedenia bližších podrobností sa zmienil, že Spojené štáty sa vo vesmíre začnú vo veľkom angažovať z vojenských a iných dôvodov.

V podobnom zmysle sa už vyjadril v marci tohto roku v prejave pred príslušníkmi amerických námorných síl v San Diegu. Ako uviedol, že jeho národná stratégia vníma vesmír, rovnako ako je to v prípade pozemných, námorných a vzdušných síl, ako ďalšiu „vojenskú doménu“.

Slová šéfa Bieleho domu vyvolali u mnohých úsmev na tvári. Mnohí však jeho úmysel neberú na ľahkú váhu. Viacerí užívatelia sociálnych sietí v tejto súvislosti upozornili na existenciu medzinárodnej zmluvy, ktorá obmedzuje vojenské aktivity vo vesmíre. Spojené štáty ju podpísali v roku 1967.

V článku IV sa píše: 

„Štáty a zmluvné strany dohody, sa zaväzujú, že nebudú umiestňovať na obežnú dráhu okolo Zeme žiadne predmety, ktoré sú nosičmi jadrových zbraní alebo akékoľvek iné druhy zbraní hromadného ničenia, inštalovať také zbrane na nebeských objektoch alebo iným spôsobom umiestňovať podobné zbrane do vesmíru.



Mesiac a iné nebeské objekty majú byť zmluvnými stranami využívané výhradne na mierové účely. Zakazuje sa na nich zriadenie vojenských základní, zariadení a opevnení, testovanie akéhokoľvek typu zbraní a vykonávanie vojenských manévrov na nebeských objektoch. Využívanie vojenského personálu na vedecký výskum alebo na akékoľvek iné mierové účely nesmie byť predmetom zákazu. Používanie akéhokoľvek druhu vybavenia alebo zariadenia potrebného na mierové súmanie Mesiaca a iných nebeských objektov by taktiež nemalo podliehať zákazu.“

Zdroj: rt.com / state.gov


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti