Hrnko k upútavke RTVS s Tisom: NAKA chce vykladať slovenské dejiny?

01.11.2018 | 09:22
  0
Na krok prokuratúry zareagoval na sociálnej sieti podpredseda SNS a poslanec NR SR Anton Hrnko.

Upútavke na nový mediálny projekt RTVS Najväčší Slovák venovanú osobe prezidenta prvej Slovenskej republiky Jozefa Tisa prisúdili mainstreamové médiá prívlastok “kontroverzná”. Historička Marína Závacká dokonca pre upútavku obvinila RTVS z propagácie fašizmu.

Vzápätí nasledovali reakcie židovskej humanitárnej organizácie B’ nai B’rith – Tolerancia, Medzinárodného kresťanského veľvyslanectva Jeruzalem a Dokumentačného strediska holokaustu, ktoré svorne protestovali proti zaradeniu Tisa do zoznamu oceňovaných osobností celonárodnej ankety.

B’ nai B’rith v liste adresovanom Jaroslavovi Rezníkovi generálneho riaditeľa RTVS vyzvalo, aby zrušil Tisovo zaradenie do projektu. Po koordinovanom nátlaku sa po konzultácii s tvorcami Rezník napokon rozhodol Tisa z programu úplne vyradiť.

„Vzhľadom na diskusiu, ktorá sa rozpútala okolo jednej konkrétnej upútavky, ktorou RTVS avizovala začiatok projektu, ale súčasne nedávala ani tip, ani návod, za koho hlasovať a ani nevyjadrovala názor na nijakú konkrétnu osobu, táto debata prekryla zmysel celého projektu,“ poznamenal na margo mediálnej hystérie Rezník.

Týmto však celá vec neskončila. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry vydal pokyn na preverenie spomenutej upútavky Národnou protiteroristickou jednotkou NAKA. Pre portál omediach.sk to potvrdila hovorkyňa prokuratúry Andrea Predajňová. Polícia má podľa prokurátora preveriť, či neprišlo k spáchaniu trestného činu založenia, podpory a propagácie hnutia smerujúceho k potlačeniu základných práv a slobôd.

Na krok prokuratúry zareagoval na sociálnej sieti podpredseda SNS a poslanec NR SR Anton Hrnko. “Človek si myslí, že ho už nič na tomto svete nemôže prekvapiť. Ale hej, na Slovensku je všetko možné. Dokonca aj prekonať 50. roky. V akej spoločnosti to žijeme, keď otázka vo vzťahu k národným dejinám sa môže stať predmetom vyšetrovania Národnej kriminálnej agentúry?” položil Hrnko rečnícku otázku.

Zdroj: napalete.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti