Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia o pripravovaných provokáciách zo strany Kyjeva na juhovýchode Ukrajiny

26.12.2018 | 09:59
  0
Marija Zacharovová komentovala najnovšie kroky súčasného ukrajinského režimu.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vyjadril minulý týždeň v rozhovore pre rozhlasovú stanicu Komsomolská Pravda znepokojenie v súvislosti s posilnením zoskupenia Ozbrojených síl Ukrajiny na juhovýchode krajiny, ako aj s aktívnymi prípravami
Kyjeva k možným násilným akciám proti Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky. Podľa neho sú podobné kroky ukrajinských orgánov nasmerované v prvom rade na organizovanie ozbrojených provokácií na styčnej línii, ako aj na úseku rusko-ukrajinskej hranice v oblasti Krymskej republiky, aby sa tak predĺžilo stanné právo končiace sa 25. decembra tohto roka. Predĺženie režimu stanného práva umožní ukrajinskému prezidentovi Petrovi Porošenkovi, ktorý má klesajúcu popularitu, odložiť konanie prezidentských volieb.

Doslova v ten istý deň, 17. decembra, Petro Porošenko na stretnutí so študentmi z mesta Dnipro potvrdil presun viacerých vojenských útvarov ozbrojených síl Ukrajiny na Donbas. Kyjev už neskrýva svoje agresívne zámery. Každý deň prichádzajú správy o zvyšujúcej sa aktivite ukrajinských vojakov pozdĺž celej styčnej línie na Donbase, obzvlášť v mariupoľskom a gorlovskom smere. Nedá sa vylúčiť, že Ozbrojené sily Ukrajiny môžu v najbližších dňoch prejsť k bojovým akciám v plnom rozsahu.

Súčasne sme svedkami toho, že Kyjev okrem pozemnej operácie zvažuje aj iné varianty vyostrenia situácie v regióne a predĺženie režimu stanného práva. Veľmi nás znepokojujú publikácie „expertov“ o možnom použití bojových otravných látok zo strany ozbrojených zoskupení Luhanskej ľudovej republiky a Doneckej ľudovej republiky, ktoré sa čoraz častejšie objavujú v ukrajinských médiách. Pamätáme si aj vyhlásenia hlavy stálej delegácie Ukrajiny pri Parlamentnom zhromaždení NATO Iriny Frizovej o „ruskom vývoji chemických a biologických zbraní a jeho následné použitie proti Ukrajine“. Podobné okolnosti vytvárajú predpoklad, že kyjevskí stratégovia si dôkladne naštudovali a sú pripravení realizovať v praxi skúsenosti svojich zahraničných kurátorov z oblasti organizovania provokácií s použitím zbraní hromadného ničenia.

Všimli sme si aj to, že pred pár dňami riaditeľ hlavnej správy pre spoje a informačné systémy generálneho štábu Ozbrojených síl Ukrajiny generálmajor Volodymyr Rapko oznámil prechod útvaru pre kybernetickú bezpečnosť do režimu bojovej pohotovosti. Aktívne rozširovanie tejto témy zo strany predstaviteľov ukrajinského najvyššieho vojenského velenia nás navádza na myšlienku o chystanej provokácii v kybernetickom priestore.

Predstavitelia Centra excelentnosti NATO v oblasti kybernetickej bezpečnosti (dislokovaného v Talline, Estónsko), ktorí sa nachádzajú na území Ukrajiny, ako aj príslušníci 77. brigády pre psychologické operácie ozbrojených síl Veľkej Británie, špecializujúci sa na vedenie informačných vojen, pravdepodobne poskytujú konzultácie a praktickú pomoc ukrajinskej strane pri realizácii takejto operácie. Všetko toto zodpovedá línii súčasného politického vedenia Ukrajiny zameraného na umelú eskaláciu napätia vo vzťahoch s Ruskom, v prvom rade s ohľadom na rozbiehajúcu sa predvolebnú kampane.

Zdroj: Veľvyslanectvo Ruskej federácie v Slovenskej republike


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti