Hlasná trúba vojenských zásahov USA v iných štátoch obviňuje z ovplyvňovania talianskych volieb Rusko

06.03.2018 | 16:05
  0
Bývalá americká veľvyslankyňa v OSN sa aj po skončení svojej diplomatickej misie obúva do Moskvy.

Jedna z kľúčových osôb, ktorá presadzovala politiku destabilizácie Líbye a Sýrie, ktorej dôsledkom je utečenecká vlna v Európe, obvinila Rusko z toho, že ovplyvnilo talianske voľby.

Rusko sa podľa portálu RT ocitlo v poslednej dobe v úlohe univerzálneho obetného baránka, ktorého vplyv nemožno podceňovať. Historicky separatistický región hlasuje za nezávislosť? Rusko! Niekto na internete pošpinil vášho kandidáta? Rusko! Extrémne zima prichádzajúca z východu? No predsa Rusko!

Nie je preto žiadnym prekvapením, že z výsledku talianskych volieb, v ktorých zvíťazili antisystémové strany, je znovu obviňovaná Moskva. Bývalá americká veľvyslankyňa Samantha Powerová zdieľala na sociálnej sieti Twitter článok španielskeho denníka El Pais, v ktorom je uvedené, ako Rusko údajne zosnovalo imigračný diskurz v Taliansku.

Článok sa odvoláva na analýzu sociálnych médií, ktorú uskutočnila súkromná firma Alto Data. Noviny v ňom tvrdia, že ruský spravodajský server Sputnik svojimi článkami sýtil taliansku verejnosť antiimigračnými náladami. Taliani totiž nemôžu byť nešťastní z toho, že žijú v krajine, ktorá je zároveň primárnou destináciou pre utečencov a nemajú právo cítiť zradu v súvislosti s prisťahovaleckou politikou Bruselu.

Výnimočná je však kritika od niekoho, kto obhajoval humanitárne intervencie armád štátov Západu, minimálne od čias bombardovania bývalej Juhoslávie. Počas svojho pôsobenia v Rade národnej bezpečnosti a neskôr v úlohe Obamovej veľvyslankyňe pri OSN, použila Powerová humanitárnu zámienku na zničenie Líbye, ktorá vtedy zamedzovala migračnému toku do Európy. Po zvrhnutí Muammara Kaddáfího sa však táto severoafrická krajina stala útočiskom pre prevádzačov. To isté sa stalo aj so Sýriou, z ktorej v dôsledku konfliktu utiekli milióny ľudí. Powerová vo všetkých prípadoch presadzovala priamy vojenský zásah.

Jej príspevok na sociálnej sieti komentovalo množstvo ľudí, ktorí jej pripomenuli množstvo intervencií zo strany Washingtonu.

Zdroj: rt.com / elpais.com



Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti