Hanzelová dostala od RTVS kárne opatrenie

30.04.2018 | 15:42
  0
Z RTVS stále prenikajú informácie prostredníctvom statusov na sociálnych sieťach. K situácii vyjadrila znepokojenie aj Filozofická fakulta UK v Bratislave.

Boj bývalých, ale aj súčasných redaktorov RTVS so situáciou vo verejnoprávnej inštitúcii na sociálnej sieti pokračuje aj dnes. Bývalý redaktor zahraničného spravodajstva Matúš Dávid, ktorý minulý týždeň dostal výpoveď, zverejnil na svojom Facebookovom profile rozsiahly status.

Začína sa titulkom: "Čo nové v RTVS? Aj dnes zlé správy."  Status pokračuje informáciou o tom, že „Zuzana Kovačič Hanzelová dnes dostala kárne opatrenie za jej piatkový status o normalizácii. Vraj v ňom klamala a nehovorila pravdu. Najbližších šesť mesiacov ju môžu vyhodiť aj za malé porušenie pracovnej disciplíny. Teda aj keď bude meškať 10 minút do práce. Ak sme ale doteraz hovorili, že robíme slobodne, to čo sa udialo potom, iba potvrdzuje čo hovorila."

Na margo kárneho opatrenia redaktorky sa vyjadrila Erika Rusnáková z RTVS: "Keďže pre programového pracovníka a spolupracovníka RTVS je podľa platného štatútu neprípustné, aby vedome publikoval nepravdivé, skreslené, alebo nepodložené údaje a tvrdenia a pani Z. K. Hanzelová prostredníctvom sociálnych sietí šírila nepravdivú informáciu o tom, že do spravodajstva RTVS bola presadzovaná neoverená konšpirácia o tom, že sýrskym deťom mali byť podané šumivé tablety, aby bola na záberoch nafingovaná pena z úst a vyzeralo to ako chemický útok, vedenie spravodajstva rozhodlo, že bude naďalej pripravovať spravodajské témy, na ktorých prípravu a overovanie faktov však bude mať viac času a priestoru." 

Oslovili sme aj Zuzanu Kovačič Hanzelovú, ktorá sa k statusu bývalého kolegu Matúša Dávida odmietla vyjadriť.

V statuse Matúša Dávida sa hovorí aj o tom, že Zuzana Kovačič Hanzelová mala ráno nahlásenú tému novej voľby policajného prezidenta. I keď jej túto tému schválil vedúci vydania, šéfka spravodajstva Hana Lyons ju nakoniec zrušila. "Povedala jej, že oddnes nie je politická redaktorka, pretože nevie rozlíšiť lož od pravdy. Má vraj vyrábať témy, kde nebude treba veľmi overovať informácie," píše v statuse Matúš Dávid.

Matúš Dávid naznačuje aj to, že v televíznej časti verejnoprávnej inštitúcie sa udejú presuny v online sekcii redakcie "na druhý koniec areálu". Presuny majú pomôcť pri efektivite práce, čo Dávid spochybňuje.

Zuzana Kovačič Hanzelová, redaktorka televízneho spravodajstva RTVS minulý týždeň informovala na Facebooku o okamžitom ukončení spolupráce s tromi externými spolupracovníkmi spravodajstva RTVS. Napísala tiež, že očakáva aj prepustenie externých spolupracovníkov RTVS, najmä tých, ktorí sa podpísali pod otvorený list. Dôvodom personálnych zmien má byť posilnenie interných kapacít RTVS. Svoj piatkový status Hanzelová začala slovami o tom, že v RTVS je tvrdá normalizácia.

K situácii v RTVS sa prostredníctvom statusu na svojom Facebookovom profile vyjadrili viacerí zástupcovia z Filozofickej fakulty UK v Bratislave na čele s jej dekanom, prodekanmi a zástupcami Katedier politológie a žurnalistiky.  Tvrdia, že Filozofická fakulta UK v Bratislave "so znepokojením vníma dianie vo verejnoprávnom Rozhlase a televízii Slovenska".   Zástupcom fakulty nie je "osud verejnoprávnej žurnalistiky ľahostajný". Myslia, si, že: "V prostredí, kde existujú stovky internetových médií s nejasnou vlastníckou štruktúrou a kde v komerčnej sfére dochádza k postupnému ovládnutiu médií silnými ekonomickými aktérmi s politickým vplyvom, považujeme práve existenciu nezávislých verejnoprávnych médií za mimoriadne dôležitú." 

Pod vyjadrenie Filozofickej fakulty UK v Bratislave sa podpísali: prof. Jaroslav Šušol - dekan, doc. Daniel Klimovský - predseda Akademického senátu, Dr. Pavol Baboš - Katedra politológie, prof. Jozef Bátora -Katedra politológie, Dr. Vladimír Bilčík - Katedra politológie, Dr. Branislav Dolný - Katedra politológie, Dr. Zsolt Gál - Katedra politológie, Dr. Ján Hacek - Katedra žurnalistiky, doc. Erik Láštic - Katedra politológie, prof. Darina Malová - Katedra politológie, Dr. Matúš Mišík - Katedra politológie, Dr. Anna Sámelová - Katedra žurnalistiky, prof. Martin Slobodník - prodekan, Dr. Mária Stanková - Katedra žurnalistiky, doc. Mariana Szapuová - prodekanka, prof. Soňa Szomolányi -  Katedra politológie, Dr. Aneta Világi - Katedra politológie, doc. Miloslav Vojtech - prodekan , prof. Marián Zouhar - prodekan.

Zdroj: strategie.hnonline.sk



Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti