Hádka na rokovaní Bezpečnostnej rady OSN kvôli kauze Skripaľ: Hrajú sa s ohňom a budú ľutovať

06.04.2018 | 08:01
  0
Všetko nasvedčuje tomu, že ide o dobre pripravenú a koordinovanú protiruskú kampaň, povedal ruský veľvyslanec.

Rusko odmieta akúkoľvek zodpovednosť za zločin spáchaný na britskom území, ktorého obeťami je dvojica ruských občanov. Vyhlásil to dnes ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia, podľa ktorého stoja za otravou niekdajšieho dvojitého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéry zrejme tajné služby iných krajín. Britská zástupkyňa Karen Pierceová vyhlásila, že Rusko sa vyostrenou rétorikou snaží pripraviť pôdu, aby mohlo odmietnuť očakávané závery odborného skúmania látky použitej pri otrave.

"Zločin, možno teroristický čin, bol spáchaný na britskom území a obeťami sú naši občania," vyhlásil Nebenzia počas dnešného mimoriadneho rokovania Bezpečnostnej rady OSN, o ktorého zvolanie požiadalo Rusko.

Británia a Spojené štáty sa podľa ruského zástupcu "hrajú s ohňom a budú ľutovať", keď z útoku obviňujú Moskvu. Všetko nasvedčuje tomu, že ide o dobre pripravenú a koordinovanú protiruskú kampaň, povedal Nebenzia.

Britské tajné služby sú podľa dnešných informácií presvedčené, že sa im podarilo lokalizovať tajné ruské laboratórium, ktoré vyrobilo nervovo paralytický jed použitý pri útoku v juhoanglickom Salisbury.

Pierceová pred zasadnutím BR OSN dala najavo obavy, že sa Rusko snaží pripraviť pôdu pre odmietnutie záverov skúmania použitej látky, ktoré má budúci týždeň prezentovať Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW). "Pýtame sa, majú sa Rusi čoho báť?" povedala novinárom britská veľvyslankyňa s tým, že Londýn sa na správu OPCW teší a nemá čo skrývať.

Počas rokovaní BR potom oznámila, že britské úrady odovzdali Skripaľovej dcére žiadosť ruského konzulátu, aby jej mohol ako ruskej občianke v zahraničí poskytnúť konzulárne služby. "Želanie slečny Skripaľovej musí byť brané do úvahy," povedala Pierceová.

Zdroj: ČTK


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti