Globálny pakt o migrácii povedie k zosilneniu krízy, varuje poľský minister obrany

20.11.2018 | 17:20
  0
Mariusz Blaszczak vysvetlil, že Poľsko tento dokument pripravený expertmi OSN nepovažuje za dobré riešenie.

Poľský minister obrany Mariusz Blaszczak v utorok vyhlásil, že Poľsko nepodpíše Globálny pakt OSN o migrácii, ktorý má byť prijatý v decembri v Maroku ako nezáväzný dokument.

Vo vysielaní Poľského rozhlasu Blaszczak vysvetlil, že Poľsko tento dokument pripravený expertmi OSN nepovažuje za dobré riešenie. Realizácia dokumentu bude mať podľa neho za následok "skôr zosilňovanie ako obmedzovanie migračnej krízy".

Minister uviedol, že pri riešení migračnej krízy Poľsko spolupracuje s partnerskými štátmi v rámci Vyšehradskej štvorky. Dodal, že táto spolupráca bola dobrá aj v minulosti a aj v súčasnosti sa rozvíja v zmysle schopnosti čeliť migračnej kríze.

V podobnom duchu ako Blaszczak sa v uplynulých dňoch vyjadrili aj iní členovia vlády - minister vnútra a verejnej správy Joachim Brudziňski a ministerka pre humanitárne záležitosti Beata Kempová.

Brudziňski pritom poukázal na to, že dokument nerobí rozdiel medzi legálnou a ilegálnou migráciou.

Pravdepodobnosť, že sa Poľsko nepridá k signatárom paktu, pripustil začiatkom novembra aj poľský premiér Mateusz Morawiecki.

Hoci dokument OSN nie je právne záväzný, USA, Maďarsko, Rakúsko, Česko i Poľsko oznámili, že ho nepodpíšu. Podobne sa vyjadrili aj zástupcovia ďalších štátov EÚ, napríklad Estónska či Chorvátska.

Zdroj: 24hod.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti