Generálny štáb ruskej armády vyhlásil kompletné oslobodenie Sýrie od islamského štátu

07.12.2017 | 14:01
  0
Ďalším úsilím bude teraz zabezpečiť povojnové usporiadanie v krajine.

Vojenskí predstavitelia Ruskej federácie oznámili, že všetky územia, ktoré boli predtým pod kontrolou teroristov, oslobodila vo svojom záverečnom ťažení sýrska armáda.

„Všetky teroristické jednotky islamského štátu na sýrskom území boli zničené a toto územie bolo oslobodené,“ oznámil 6. decembra náčelník ruských ozbrojených síl Valerij Gerasimov.

„Dnešným dňom neexistuje územie, ktoré by v Sýrii kontroloval islamský štát,“ dodal predstaviteľ armády počas výročného briefingu zahraničných vojenských atašé.

Po tom, ako ruský minister obrany Sergej Šojgu informoval o úspešnosti vojenskej operácii na oboch brehoch rieky Eufrat v Sýrii, prezident Vladimír Putin uviedol, že politický proces a organizácia nedávneho ľudového kongresu v Soči, na ktorom sa dohodli Rusko, Irán a Turecko, musí byť teraz predmetom prioritného záujmu. Ruský prezident za jeden z hlavných nadchádzajúcich cieľov označil vypracovanie novej ústavy a následné uskutočnenie parlamentných a prezidentských volieb v štáte.

Ohľadne finálneho eliminovania teroristov v Sýrii, šéf Kremľa povedal, že určité miesta odporu sa v krajine môžu vyskytnúť, ale úloha armády v tejto oblasti bola zavŕšená.

„Ukončená absolútnym víťazstvom, opakujem, víťazstvom a porážkou teroristov,“ zdôraznil ruský líder.

Upozornil však, že mierový proces bude „veľmi ťažká a zdĺhavá práca“. Zabezpečenie nedávneho pokroku a vytvorenie deeskalačných zón by podľa jeho názoru malo byť v tomto smere prvým krokom.

Ruská armáda pomohla Sýrii v boji proti teroristom na základe požiadavky vlády v Damasku v roku 2015. Dôvodom boli stupňujúce sa obavy, že moci v štáte sa môžu zmocniť teroristické zoskupenia.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti