Gajdoš odvolal šéf ústavu, ktorý Nočným vlkom požičal vojenskú techniku, ten jeho rozhodnutie rešpektuje

20.07.2018 | 16:00
  0
Minister obrany nariadil okamžité ukončenie zmluvy s dotknutým občianskym združením a vrátenie techniky.

Miloslav Čaplovič plne rešpektuje rozhodnutie ministra obrany Petra Gajdoša (SNS), ktorý mu dočasne pozastavil výkon funkcie riaditeľa Vojenského historického ústavu (VHÚ). Čaplovič to uviedol s tým, že až do ukončenia preverovania tohto prípadu sa nebude vyjadrovať.

Minister obrany pozastavil Čaplovičovi do vyšetrenia všetkých okolností výkon funkcie riaditeľa VHÚ pre prípad zapožičania vojenskej techniky. Tá sa nachádza v Dolnej Krupej (okres Trnava) v areáli budovy, kde má sídliť slovenská pobočka kontroverzného ruského motorkárskeho gangu Noční vlci.

Rezort obrany tvrdí, že bola bez vedomia ministra podpísaná zmluva o prenájme techniky medzi VHÚ s Múzeom historických vozidiel Trnava, ktorej konateľom je Jozef Hambálek. „Je zrejmé, že riaditeľ VHÚ Miloslav Čaplovič si dôkladne nepreveril pozadie tohto občianskeho združenia, a tým prekročil svoje kompetencie,“ povedala hovorkyňa ministerstva obrany Danka Capáková.

Gajdoš zároveň nariadil okamžité ukončenie zmluvy s dotknutým občianskym združením a vrátenie techniky. „A to aj napriek tomu, že ide o múzejné kusy, čiže nefunkčnú a znehodnotenú techniku, s ktorou už nie je možné plniť úlohy, pre ktorých účel bola vyrobená,“ informovala ešte vo štvrtok denník Pravda hovorkyňa.

Minister obrany tiež nariadil VHÚ preveriť a skontrolovať všetky zmluvy, ktoré má uzatvorené s občianskymi združeniami. V prípade čo i len podozrenia z činnosti týchto občianskych združení, ktorá by mohla poškodiť dobré meno VHÚ či rezortu obrany, nariadil Gajdoš tieto zmluvy okamžite vypovedať, prípadne aj zvážiť ďalšie právne kroky.

O objekte klubu Nočných vlkov v Dolnej Krupej vie aj polícia. Vojenské stroje v areáli budovy sú podľa nej historickými exponátmi, ktoré mali byť vystavené a prístupné verejnosti na jeseň. Časť techniky je tiež majetkom občianskeho združenia, ktoré je členom Dobrovoľnej požiarnej ochrany SR. „Celú situáciu v súvislosti s týmto objektom monitorujeme a v prípade akéhokoľvek podozrenia na protiprávnu činnosť okamžite zasiahneme,“ deklaruje polícia, ktorá doposiaľ nezaznamenala žiadne protiprávne konanie, priestupok ani trestný čin.

Zdroj: pravda.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti