Francúzsky veľvyslanec chválil Maďarsko a Orbána za migračnú politiku, Macron ho za to odvolal

02.07.2018 | 11:58
  0
Éric Fournier vyhlásil, že obvinenia Orbána z populizmu sú iba výmyslami médií.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron počas uplynulého víkendu vymenil veľvyslanca v Maďarsku po tom, ako sa tlač dostala k tajnému obežníku, v ktorom tento diplomat chváli migračnú politiku maďarského premiéra Viktora Orbána. Informovala o tom v pondelok agentúra Reuters.

Veľvyslanca Érica Fourniera, ktorý sa ujme iných funkcií, na poste v Budapešti nahradí Pascale Andréaniová, uvádza sa v oficiálnom oznámení Elyzejského paláca.

V inkriminovanom obežníku datovanom 18. júnom, ktorý bol adresovaný Macronovmu úradu a zverejnený investigatívnou webovou stránkou Mediapart, Fournier vyhlasuje, že Maďarsko je „modelom“ pre nakladanie s migrantmi a že obvinenia Orbána z populizmu sú iba výmyslami médií.

Bývalý ambasádor takisto napísal, že francúzske médiá sa svojím obvinením Maďarska z antisemitizmu usilujú odvrátiť pozornosť od „skutočného antisemitizmu“ prichádzajúceho zo strany „moslimov vo Francúzsku a Nemecku“.

Macron na otázku ohľadom inkriminovaného dokumentu v piatok odpovedal, že nezastáva veľvyslancove názory a daný tajný obežník nepredstavuje oficiálnu politiku Francúzska. „Ak by toto ambasádor povedal verejne, bol by odvolaný okamžite,“ povedal Macron na tlačovej konferencii v Bruseli.

Macron, ktorý je horlivým eurofilom, sa dostal s Orbánom a ďalšími východoeurópskymi lídrami do polemiky, obviňujúc ich z nerešpektovania demokratických hodnôt a odmietania prijať migrantov.

Maďarský premiér uviedol, že ľudia, ktorí kritizujú jeho tvrdý postoj k migrácii, patria k „neschopnej starej garde Európy“. Orbán vlani označil Macrona za „nováčika“, ktorý sa nepreukázal sľubným začiatkom.

Zdroj: pravda.sk

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti