Francúzsky minister vnútra nechce povoliť moslimom modlenie v uliciach

20.11.2017 | 14:10
  0
Verejné modlenie nepodporujú ani viacerí politici.

Francúzske orgány chcú zabrániť moslimom, aby sa v severnom predmestí Paríža modlili na uliciach. Miestni moslimskí veriaci v tejto súvislosti protestujú proti nedávnemu zatvoreniu svojej modlitebne.

Francúzsky minister vnútra Gerard Collomb už v marci tohto roku vyjadril svoj nesúhlas s piatkovými modlitbami organizovanými Úniou moslimských veriacich (UAMC). Miestnosť, ktorú si vyznavači islamu prenajali v meste Clichy, bola nariadením nového starostu transformovaná na multimediálnu knižnicu. Ak keď od toho času bolo úradmi povolených viacero modlitební, miestni moslimovia vyjadrili nespokojnosť s ich umiestnením a veľkosťou.

Nebudú mať povolené modlitby na ulici, zabránime modleniu na uliciach," vyhlásil najnovšie Collomb. Prisľúbil však zároveň hľadať v najbližších týždňoch vzájomne prijateľné riešenie. Zdôraznil tiež, že "moslimovia musia mať miesto, kde budú sláviť svoje bohoslužby".

Rozpory medzi miestnou správou a lokálnou moslimskou komunitou trvajú od marca 2017. Francúzska polícia musela vtedy na základe súdneho rozhodnutie UAMC vysťahovať z ich priestorov.

Únia moslimských veriacich vo svojej reakcii vyzvala k tomu, aby sa pred jej budovou v centre mesta Clichy konali pouličné modlitby. Združenie tvrdilo, že sa ich na dennej báze zúčastnilo "od 3000 do 5000 veriacich". Odmietnutie mesta obnoviť dohodu o prenájme - po uplynutí jej platnosti z júla 2016 - porušuje podľa UAMC ich právo na náboženskú slobodu garantovanú francúzskym právom.

Starosta Clichy Rémi Muzeau vyhlásil, že nová modlitebňa nie je potrebná, pretože na severe mesta už existuje nové centrum, kde sa môžu modliť. UAMC však tvrdí, že toto zariadenie je príliš ďaleko od centra mesta Clichy a nie je schopné ubytovať všetkých veriacich.

Napätie vyvrcholilo 10. novembra, keď približne stovka francúzskych politikov vrátane starostov protestovalo proti tomu, aby sa moslimovia mohli modliť v uliciach.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti