Francúzsko, USA a arabskí spojenci chcú budovať novú Sýriu

26.04.2018 | 12:33
  0
O tomto zámere informoval francúzsky prezident Emmanuel Macron.

Paríž sa snaží prepojiť pozastavené ženevské mierové rozhovory s paralelne prebiehajúcimi mierovými rozhovormi v Astane s cieľom zabezpečiť mier v Sýrii. V posledný deň štátnej návštevy Spojených štátov to uviedol francúzsky prezident Emmanuel Macron.

V tejto súvislosti upozornil, že USA, Veľká Británia, Francúzsko, Jordánsko a Saudská Arábia vytvorili kontaktnú skupinu pre Sýriu, ktorá koordinuje svoje zámery s Tureckom a Nemeckom. Jej zámerom je „vybudovať most“ medzi ženevskými rozhovormi pod vedením OSN, ktoré doposiaľ nikam neviedli a rozhovormi v Astane vedené Ruskom, Tureckom a Iránom.

Podľa šéfa Elyzejského paláca, Astanské mierové rozhovory o Sýrii budú viesť k rozdeleniu Sýrie, s čím Západ nie je spokojný. Nová kontaktná skupina má za cieľ „otvoriť linku“ s Ruskom a Tureckom a priviesť všetky strany za rokovací stôl.

Rusko je spojencom sýrskej vlády. Na základe pozvánky Damasku udržiava svoju vojenskú prítomnosť v krajine od septembra 2015 z dôvodu boja proti islamského štátu a rebelom zo skupín pridružených k Al-Káide, z ktorých niektoré sú podporované vládami Západu a Perzského zálivu.

Macron povedal, že Francúzsko, Spojené kráľovstvo a USA sa zaviazali bojovať vo vojne proti teroristom „až do konca“, čo je v rozpore s predchádzajúcimi vyhláseniami amerického prezidenta Donalda Trumpa o stiahnutí amerických vojakov zo Sýrie. „Naším politickým cieľom je vybudovať slobodnú Sýriu", ktorá nie je pod vplyvom inej krajiny a nedestabilizuje región,“ vyhlásil francúzsky prezident.

Spojené štáty otvorene podporujú sýrskych rebelov a od začiatku občianskej vojny v roku 2011 vyzývajú prezidenta Bašára Asada, aby odstúpil. USA a Francúzsko spoločne tvrdia, že zapojenie sa Iránu, ktorý finančne a vojensky podporuje sýrsku vládu bojujúcu proti islamistom a povstaleckým skupinám, je neakceptovateľné.

Francúzsko podľa Macrona poskytuje podporu súčasnej americkej vojenskej prítomnosti na severe Sýrie, východne od rieky Eufrat. Nekonkretizoval však, o aký druh podpory ide.

Zdroj: rt.com

 

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti