Francúzsko odkázalo Británii, že v prípade Skripaľovej otravy fantazíruje

15.03.2018 | 11:23
  0
Macronov hovorca si myslí, že obvinenia voči Rusku sú predčasné.

Britskej premiérke Therese Mayovej sa nepodarili získať podporu Francúzska na represívne opatrenia proti Rusku. Londýn obvinil Moskvu zo zodpovednosti za otravu bývalého rusko-britského špióna Sergeja Skripaľa. Paríž však požaduje viac dôkazov a Mayovej odkázal, že fantazíruje.

Mayová v stredu oznámila, že Spojené kráľovstvo vyhostí z krajiny 23 ruských diplomatov a na vysokej úrovni dôjde k prerušeniu bilaterálnych kontaktov s Ruskou federáciou. Dôvodom sú obvinenia, že za otravou Skripaľa a jeho dcéry je zodpovedné Rusko, čím došlo k „nezákonnému použitiu sily voči Spojenému kráľovstvu“.

Hovorca francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona vyslovil domnienku, že Mayvá konala predčasne. „My politiku fantazírovania nerobíme. Akonáhle dôjde k preukázaniu, príde čas na prijatie rozhodnutia,“ oznámil Benjamin Griveaux.

Dodal, že Francúzsko ešte pred prijatím svojho stanoviska čaká na konečné závery a konkrétne dôkazy v celom prípade. Povedal tiež, že prípad otravy bývalého špióna je vážnym krokom proti strategickému spojencovi.

Rusko opakovane požiadalo o vzorku toxínu, ktorý bol použitý na otravu Skripaľa a jeho dcéry. Moskva zároveň poprela akúkoľvek angažovanosť do uvedeného incidentu.

Ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia vyhlásil, že jeho krajina požaduje dôkazy o ruskej stope.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí označilo Mayovej vyhlásenie za „bezprecedentnú hrubú provokáciu, ktorá podkopáva základy normálneho medzištátneho dialógu medzi oboma krajinami“.

Na predloženie dôkazov vyzval Mayovú aj líder britských labouristov Jeremy Corbyn.

Zdroj: rt.com

 


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti