Ficove Slovensko je novodobá otrokárska spoločnosť

16.02.2017 | 09:42
  0
Tisíce ilegálnych Srbov pracujúcich pre Samsung v Galante a jeho subdodávateľov. Deje sa to s požehnaním Roberta Fica? Prečo Ficova vláda nekoná?

Pred dvomi rokmi som upozorňovala na nekalé pracovné praktiky vo výrobnom závode Samsung pri Galante. Bolo to vtedy na podnet slovenských žien - zamestnankýň tejto fabriky, ktoré sa sťažovali na neľudské podmienky v práci. Napríklad ženy, ktoré mali menzes, boli zamestnávateľom označované páskou na ruke, aby mohli častejšie, "ako bolo povolené," odísť na WC. Tiež tvrdili, že kórejskí manažéri pracujúci v tomto závode, sa svojho času dopytovali na úrade práce v Galante, či môžu v prípade drobných priestupkov trestať pracovníkov "palicovaním!" Zdôvodňovať to mali tým, že v Južnej Kórei, je bitie ľudí palicou bežné a veľmi účinné! Informáciu vtedy úrady odmietli potvrdiť, ale ani nevyvrátili.

Kauza však vtedy spoločenskú debatu nevyvolala, pretože zahraniční investori boli v tom čase   slovenskými politikmi považovaní za akúsi "spoločenskú modlu," o ktorej sa v prípade porušovania ľudských práv nehovorilo. Na celom škandále sa teda nič nezmenilo, naopak vykvasil do kolosálnych rozmerov!

Pred dvomi dňami vyšiel v srbskom spravodajskom periodiku Nedeljnik (nedelnjik.rs) škandalózny článok srbského investigatívneho žurnalistu, ktorý sa na tri mesiace ako pracovník infiltroval do tejto fabriky s neľudskými pracovnými podmienkami a po ukončení "tejto misie," otvoril Pandorinu skrinku, ktorá bude mať trvalé spoločenské následky, pretože či si to niekto v post-komunistických krajinách chce - alebo nechce uvedomovať, stali sme sa otrokárskymi krajinami - špeciálne Slovensko.

Novinársky tajný agent v pravom slova zmysle - Prof. Dragan Krsnik, v bežnom živote však spolupracovník periodika Nedelnjik (týždenník), dlhoročný novinár a profesor literatúry, pracoval tri mesiace v Samsungu v Galante, ako úplne obyčajný človek. 

Toto je jeho svedecká výpoveď:

"Pracuje sa v 12 hodinových smenách, zamestnanci sú označovaní páskou na ruke (ako Židia za druhej svetovej vojny-pozn. autorky). Okamžitá výpoveď z práce, sa ľuďom (protiprávne-pozn. autorky) dáva za akýkoľvek drobný prehrešok. Na WC sa chodí s doprovodom, aby sa zamestnanci dho nezdržiavali. Neustála šikana v práci. A dôchodok? To je úplne iný príbeh!"

rightProfesor Dragan Krsnik strávil tri mesiace - absolútne nelegálnym, ale, v Samsungu bežným spôsobom. 

"Za (srbskú) minimálnu mzdu tam pracujú tisíce ľudí zo Srbska, ktorí prostredníctvom slovenských a srbských personálnych a oursourcinových agentúr so znalosťou slovenských pomerov, sú kvôli nestabilnej ekonomike Srbska nútení pracovať doslova za pár eur. Rôzne firmy zo Slovenska a Srbska, rovnako tiež veľké zahraničné spoločnosti pôsobiace na Slovensku, dodavávajú do priemyselných parkov pri Galante pracovníkov, bez akejkoľvek pracovnej zmluvy - turistov, ktorí pracujú tri mesiace (legálna doba pre srbského turistu na turistický pobyt na Slovensku-pozn. autorky). Mesačná mzda týchto Srbov je o polovičku nižšia ako je minimálna mzda na Slovensku! Pracovné prestávky nie sú platené, čo je rovnako v rozpore so slovenským Zákonníkom práce."

V novom vydaní tohoto Srbského týždenníka odhalili teda škandalózny príbeh nelegálnej práce v srdci Európskej únie - na Slovensku, vo veľmi dobre známej firme!

"Je to škandál, na ktorý musí reagovať Belehrad, Brusel a rovnako tak Bratislava," dodáva v svojom investigatívnom článku profesor!

"Iba priamo v továrni Samsung Corporation v Galante, pracuje viac ako 1000 ľudí. Sú tam však ďalšie firmy, ako napríklad JASPLASTIK, FM Logistic, SHC, DNS a desiatky ďalších. Deväťdesiat percent robotníkov v týchto továrňach, sú občania Srbska!

Pýtam sa verejne slovenských politikov, úradníkov a policajtov, ako je možné, že autobusy prevážajúce tisíce ľudí zo Srbska každý mesiac cez hraničné priechody- dnes nanajvýš kvôli emigrácii strážené, dokážu ilegálne dopravovať až do centra Európskej únie pracovníkov bez pracovnej zmluvy, ako otrokov v stredoveku? Kto je za to zodpovedný? Ľudia zo Srbska cestujú do EÚ bez pracovného povolenia, neplatia na Slovensku dane zo mzdy, sociálne a zdravotné poistenie, nemajú platné lekárske prehliadky, dokonca ani len cestovné poistenie niekomu ako sa zdá, to nevadí!

"Jediná podmienka (veľmi vágna), ktorá má byť podpísaná pred odchodom autobusov, je len dohoda so Srbskou agentúrou, ktorej, ako sa uvádza v dokumente, zodpovednosť končí na srbsko-maďarskej hranici, čo je pracovný podvod. Nástupnícka agentúra akejsi fiktívnej zodpovednosti, je registrovaná na Slovensku a preberá riadenie! Pracovníci sú rozdeľovaní podľa potrieb každého jednotlivého podniku. Cestujúci v autobusoch nevedia do ktorého slovenského mesta idú, kde budú ubytovaní alebo kde a na ktorom pracovisku budú pracovať," dodáva profesor!

Ako vidíte, ide teda o medzinárodnú, organizovanú, veľmi sofistikovanú zločineckú skupinu pašerákov ľudí, ktorí proti všetkým zákonom a zásadám správnosti, kupčia s tisíckami nelegálnych krátkodobých ekonomických migrantov a pod rúškom turizmu ich prepravujú na Slovensko. Slovenské orgány to tolerujú a kryjú, pretože pracujú v priemyselných parkoch.

Som presvedčená, že Ficova administratíva to vedome tolerujuje, keďže sám Fico viackrát v poslednej dobe vyhlásil, že na Slovensku nezamestnaní ľudia nechcú pracovať a preto treba pokrývať voľné pracovné miesta cudzincami! Nepovedal však, že u zahraničných výrobcov - investorov podnikajúcich u nás - napríklad v Samsungu, nie sú Slováci vítaní, pretože Samsung prostredníctvom svojích novodobých otrokárskych partnerských spoločností, najíma ľudí v Srbsku, za polovičnú minimálnu mzdu a bez akejkoľvek zodpovednosti, vyplývajúcej zo zamestnávania!

Profesor ďalej uvádza: "Srbi znižujú nezamestnanosť každý mesiac, pretože ľudia odchádzajú zo svojho územia. Slovensko v honbe za daňami do štátnej pokladnice, toleruje agentúram brať peniaze od chudákov, len aby priniesli každého zamestnanca! Z paktu kriminálnikov (štát - agentúry) ktorý takto pracuje niekoľko rokov, majú ako sa zdá, osoh všetci!"

leftProfesor tiež uvádza: 

"Títo ľudia (zločinci), zvyknutí na akýkoľvek nekalý druh podnikania, ponúkajú v Srbsku v tichosti nelegálnu prácu, ktorá vyzerá nasledovne: 

Pri pohľade na výrobný pás, ktorý sa nezastaví, sú moje ruky opuchnuté, nohy necitlivé od dvanásť hodinového státia a môj chrbát je ako pokrútená špirála. Dvetisíc dvesto päťdesiaty ôsmy televízor na dnešnej šichte," opisuje prácu profesor. 

"Nemôžem sa pozrieť ani doľava, ani doprava, iba na pás, ktorý nekonečne prináša televízory pred moje oči. Po šichte odchádzam autobusom na ubytovňu, kráčam do sprchy, jem a zaspávam pri dotyku o posteľ.  Počítam hodiny, dni, týždne a mesiace. Každé ráno vstávam o pol piatej. Toaleta, autobus a opäť práca," končí vetu investigatívny srbský novinár!

Pracovná sila v post-komunistických krajinách, ktoré nie sú členmi EÚ, patrí medzi najlacnejšie v Európe. Je to akási nevyčerpateľná studnica nájomných otrokov, kde novodobé slovenské otrokárske spoločnosti pod rúškom personálnych a outsourcingových agentúr, nechutne obchodujú s ľuďmi.

Pod článkom sa ozvali v diskusii Srbi, ktorí na Slovensko do Galanty za prácou chodia. Ich niektoré komentáre vám priblížim:

"Pracovať osem hodín je málo, pretože hodinová sadzba je veľmi malá! Preto som ochotný pracovať dvanásť hodín!"

"Podnik dáva agentúram 7,-EUR, z čoho zamestnanci-Srbi, dostanú iba 2-3,-EUR."

Komentárov je množstvo. Žiadna chvála. Iba smútok z toho, ako je s nimi zaobchádzané. Srbi nemajú peniaze a aj dvesto tristo eur je dobrých. 

Ľudia vlastne v komentároch opísali zločineckú skupinu a spôsob ako pracuje. 

Jedna agentúra najme ľudí v Srbsku, ponúkne im cca 2-3 eur/hodina práce a zamestná ich. Ďalšia firma ich nelegálne ako turistov dopraví na Slovensko. Tretia firma ich ubytuje v Galante vo vlastnej ubytovni a štvrtá firma manažuje ich prerozdeľovanie v jednotlivých závodoch v priemyselných parkoch, v ktorých sídli aj Samsung a jeho partneri, pričom táto kórejská firma a jej subdodávateľia platia za hodinu práce agentúre, približne 7,- eur/hodina. Zisk, 4-5 eur/jedna odpracovaná hodina. 

Ak takáto podvodná firma zamestnáva napríklad tisíc ľudí, jej zisky sa ročne šplhajú na osem až desať miliónov eur! 

Keď som pátrala do hĺbky, zistila som, že všetky štyri firmy ktoré spomínam, sú majetkovo alebo rodinne prepojené. Ide teda o medzinárodný kartel. Takýchto "zoskupení," operuje však v Galante viac.

O čom je teda zamestnanosť na Slovensku? Máme výrobné giganty, ktorým evidentne chýbajú zamestnanci, keďže kvôli nízkym mzdám a vysokým nákladom na život, státisíce Slovákov bolo nútených odísť za prácou do iných členských krajín EÚ. Tak nakupujeme prácu v najchudobnejších post-komunistických krajinách Európy, ktoré ešte členmi EÚ nie sú, ako napríklad Srbsko. Na tých však následne profitujú zločinecké skupiny a slovenská vláda to kryje, pretože výrobné giganty sú slovenská ekonomická modla. 

Otroci sú teda opäť v kurze.

Katalin Tara

Zdroj: nedeljnik.rs

 


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti