Fico reagoval na smrť Filipínca: Ak niekoho zabijú, o tom nehovoríte. Ak je to cudzinec, vtedy automaticky

08.06.2018 | 15:03
  0
Expremiér sa pozastavil nad tým, prečo sa nehovorí aj o prípadoch, keď je na Slovensku znásilnená či zavraždená nejaká žena.

Predseda strany Smer Robert Fico sa vyjadril k smrti Filipínca Henryho Acordu. Urobil tak v relácii Rádia Expres Braňo Závodský Naživo. 

"Je mi to hrozne ľúto," povedal bývalý premiér. Moderátor sa ho spýtal, či mu nie je ľúto, že pred pár rokmi bola politická scéna negatívne nastavená proti migrantom. Fico to označil za skratku a rázne odmietol. 

Expremiér sa pozastavil nad tým, prečo sa nehovorí aj o prípadoch, keď je na Slovensku znásilnená či zavraždená nejaká žena. "Buďme rovní v týchto veciach. Zvláštne je, že ak niekoho zabijú alebo znásilnia, vtedy o tom nehovoríte, ale ak ide o cudzinca, automaticky o tom hovoríme," vyhlásil poslanec NR SR. 

Smer sa vráti na pôvodné pozície

Strana Smer je podľa Fica na trajektórii návratu k pôvodným preferenciám. "Smer sa vráti na svoje pôvodné preferencie, my sme urobili chybu, že sme verejnosti po vražde novinára Kuciaka a jeho snúbenice nedávali náš príbeh. Choďte medzi ľudí. Ja chodím po Slovensku. Ľudia hovoria, že išlo o zmenu pomerov na Slovensku, o zmenu parlamentných pomerov, že vražda bola zneužitá."

"Dnes je tu silný tandem Fico-Pellegrini, ľudia sa hlásia k nášmu typu politiky. Priestor pre Smer je medzi 20 a 30 percent," tvrdí Fico.

Nenazývajme to sociálny balík

Novým sociálnym balíčkom si Smer nechce podľa Fica kupovať hlasy voličov. "Nenazývajme to sociálny balík, sú to opatrenia na zvyšovanie životnej úrovne. Prišli sme s troma výraznými sociálnymi opatreniami. Ekonomike sa darí a chceme ľuďom ešte viac pomôcť," vyhlásil bývalý premiér.

"Prečo máme dotovať jedlo pre syna nejakého milionára rovnako, ako pre niekoho, kto na to nemá," spýtal sa expremiéra Závodský. "My si myslíme, že dieťa je dieťa. Chceme dať všetkým deťom rovnakú šancu. Ak tvrdíte, že nejaký rodič bude na Smer nadávať, nech si ten obed zaplatí. Ak niekto nechce chodiť vlakom zadarmo, nech si kúpi lístok," oponoval Fico moderátorovi. 

Expremiér chce, aby sa vianočný dôchodok postupne pretransformoval na 13. dôchodok. Rovnako tak chce medzi sociálne opatrenia zahrnúť aj zvyšovanie platov. "Chceme zvyšovať platy od 1.1. 2019 a 1.1. 2020.  Malo by to byť po desať percent. Platy sa zvýšia aj sestričkám či mladým učiteľom."

V prípade zastropovania dôchodkov sa podľa Fica musí štát pozerať hlavne na stav verejných financií. Vek odchodu do dôchodku preto nie je možné posúvať pod 60 rokov. "My sa prikrývame takou perinou, akú máme. Nemôžeme robiť sociálne opatrenia tak, že budeme zvyšovať deficit."  

Odstúpenie bolo správnym krokom

Moderátor sa Fica spýtal, či by aj dnes konal rovnako, ako po vražde Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, vrátane milióna na stole či dlažobných kociek."Viete prečo som odstúpil? Bolo dôležité stabilizovať situáciu, považujem to za správny krok," vyhlásil šéf Smeru s tým, že jeho cieľ je opäť vyhrať voľby. "Uvoľnil som si ruky z exekutívy," dodal.  

Predseda najsilnejšej vládnej strany opäť kritizoval prezidenta Kisku. Podľa neho to bol práve prezident a mimovládne organizácie, ktoré tu po vražde novinára vytvárali atmosféru nenávisti. "Prezident má dnes brutálne problémy s daňami. Ja len komentujem to, čo píšete v novinách. Chápem prezidenta, že chcel mať pod kontrolou veci."

V prípade budúcoročných prezidentských volieb sa v Smere zatiaľ nespomína žiadne meno. Rozhodnutie podľa Fica padne na jeseň.

Na otázku, či bol v "gorilom" byte na Vazovovej, Fico moderátorovi odpovedal, aby si zavolal Mikuláša Dzurindu. 

Zdroj: hnonline.sk

 

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti