Fico: Hovorme o tom, kde Sorosove deti vzali peniaze na organizovanie protivládnych demonštrácií

01.08.2018 | 18:22
  0
Bývalý predseda vlády vyhlásil, že ľudia začínajú mať mediálnu pravdu mainstreamu na háku.

Expremiér a predseda strany Smer-SD Robert Fico po dlhšej odmlke poskytol rozhovor pre médiá. Hovorí v ňom o svojej demisii aj o tom, čo by sa podľa neho stalo, ak by neodišiel z premiérskeho kresla. Fico znova pripomína udalosti po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a hovorí aj o organizátoroch protestov Za slušné Slovensko.

Na rozhovor s Robertom Ficom v mesačníku Extra Plus upozorňuje na sociálnej sieti strana Smer. Expremiér v ňom hneď v úvode vysvetľuje, prečo sa rozhodol podať v polovici marca demisiu. 
 
„Ak by som to neurobil, 7. júla 2018 by boli parlamentné voľby. A to v divokej atmosfére vytváranej Sorosovými deťmi a poblúznenými médiami,“ odpovedal Fico. 
 
Podľa neho sa dalo v napätej atmosfére protestov očakávať, že po prípadných predčasných voľbách by sa k moci dostala opozícia alebo úradnícka vláda pod vedením prezidenta Andreja Kisku. „Čiže chaos nad chaos,“ dodáva predseda Smeru. 
 
Fico ďalej pripomína, že jeho strana vyhrala legitímne voľby a on sám preto nechcel a nemohol uprednostniť svoje vlastné ego pred postavením strany a stabilitou štátu. Ľudia podľa expremiéra čoraz viac chápu, že jeho rozhodnutie bolo racionálne. 

Sorosove deti

V prípade protestov Za slušné Slovensko, na ktorých sa po Kuciakovej smrti zúčastňovali desaťtisíce ľudí, nechce Fico hovoriť len o tlaku ulice.
 
„Nehovorme len o ulici, hovorme o tom, kde Sorosove deti vzali peniaze na organizovanie protivládnych demonštrácií, kto za nich robil, lebo predstava, že 17-ročné dievča organizuje zo svojej detskej izby vojnu s vládou, je absurdná,“ myslí si bývalý predseda vlády. 
 
To, čo sa stalo po vražde novinára a jeho snúbenice, bol podľa Fica „typický príklad útoku na parlamentnú demokraciu založenú na väčšine a zodpovednosti“.
 
„Už dlhšie v celej Európe sledujeme trend, keď sa snažia presadiť v politike filantropi, mimovládne organizácie, médiá, jednoducho tí, ktorí sa na voľbách nikdy nezúčastnili a nikdy za nič neniesli zodpovednosť. Proti tomuto trendu je potrebné sa vzoprieť, inak sami prispievame k tomu, že prichádza k ohrozovaniu demokracie,“ povedal expremiér v rozhovore. 

Fico, médiá a mimovládky

Fico odpovedal aj na otázku, prečo Smer nikdy nezakročil proti médiám, ktoré stranu kritizujú. Podľa neho sa Smer mohol síce vydať rovnakou cestou ako napríklad vlády v Maďarsku a Poľsku, ktoré prijali zákony proti médiám, ale neurobil to. 
 
Expremiér pripomína, že Slovensko je krajinou s jednou z najvyšších slobôd tlače na svete. Podľa organizácie Reportéri bez hraníc sme na 27. mieste rebríčka slobody tlače na svete. 
 
„Nemenil by som teda mediálne prostredie ani zákony, ale na médiá treba byť tvrdý a nekompromisný,“ myslí si Robert Fico. 
 
„Sorosovým deťom a médiám, ktoré robia politiku, treba jasne odkázať – založte si politické strany a poďte do reálneho súboja,“ povedal expremiér. 
 
Fico dodal, že už v septembri má dôjsť k zavedeniu legislatívy, ktorá prinúti organizácie tretieho sektora sprehľadniť ich financovanie. „Jednoducho si klikneme v počítači a budeme vidieť, aké peniaze dostali, ako ich minuli a či vôbec okrem platov, nákupu áut, prenájmu priestorov a bezhraničného nadávania na vládu niečo aj robia. A hlavne budeme vidieť donorov,“ vysvetľuje bývalý predseda vlády zámer Smeru. 

V rozhovore sa Fico neváha vrátiť k téme údajného zahraničného financovania protestov Za slušné Slovensko. U jedného z organizátorov protivládnych demonštrácií, Juraja Šeligu, sa podľa expremiéra ukazuje „absolútne prepojenie na Georgea Sorosa“. 
 
Fico sa vracia aj k návšteve prezidenta Kisku v Spojených štátoch a jeho stretnutiu so Sorosom v New Yorku. 
 
„Ľudia na Slovensku nie sú padnutí na hlavu a vidia, ako bola vražda novinára a jeho priateľky, o ktorej stále nemáme žiadne oficiálne správy, okamžite o niekoľko hodín dokonale zneužitá na protivládne protesty. A nech mi niekto povie, že to Juraj Šeliga a ešte jedna slečna Karolína Farská dokázali sami bez peňazí a logistiky zo zahraničia. Sám sebe po toľkoročných skúsenostiach z najvyššej politiky by som sa musel vysmiať, keby som takej hlúposti uveril,“ tvrdí Fico. 
 
Trestné oznámenie, ktoré organizátori protestov Za slušné Slovensko podali na generálnej prokuratúre voči Ficovi práve za jeho výroky o ich prepojení na Sorosa, považuje líder Smeru za príležitosť a dodáva, že každý má právo podať trestné oznámenie. Trestné oznámenie voči svojej osobe chce Fico využiť na to, aby ešte otvorenejšie a častejšie hovoril o tom, čo sa začalo na Slovensku diať už pár hodín po vražde Jána Kuciaka.

Zverejnená časť Ficovho rozhovoru: 



Pätnásty marec 2018 – deň, keď ste podali demisiu, sa zapíše tmavými písmenami do histórie strany Smer-SD. Mnohí vaši voliči ostali zaskočení, že ste podľahli tlaku ulice. Ako dnes s odstupom štyroch mesiacov vnímate svoje rozhodnutie?

Ak by som to neurobil, 7. júla 2018 by boli parlamentné voľby. A to v divokej atmosfére vytváranej Sorosovými deťmi a poblúznenými médiami. Bol vysoký predpoklad, že sa k moci dostane Igor Matovič, Richard Sulík, Boris Kollár a Alojz Hlina alebo úradnícka vláda pod plnou kontrolou prezidenta Andreja Kisku. Čiže chaos nad chaos. Smer-SD vyhral legitímne voľby a ja som nemohol uprednostniť moje osobné ego pred postavením strany a stabilitou štátu. Mám pocit, že ľudia čím ďalej tým viac chápu racionalitu môjho rozhodnutia.

Približne 50–tisíc ľudí na námestiach je len zlomok z takmer 740-tisíc voličských hlasov získaných pre stranu Smer-SD v parlamentných voľbách 2016, ktoré vám dávali mandát nevzdať sa. Nemysleli ste pri podávaní demisie na nich?

Myslel som práve na nich, aby ich podpora nevyšla nazmar. A nehovorme len o ulici, hovorme o tom, kde Sorosove deti vzali peniaze na organizovanie protivládnych demonštrácií, kto za nich robil, pretože predstava, že 17-ročné dievča organizuje zo svojej detskej izby vojnu s vládou, je absurdná.

To, čo sa stalo ihneď po vražde, bol typický príklad útoku na parlamentnú demokraciu založenú na väčšine a zodpovednosti. Už dlhšie v celej Európe sledujeme trend, keď sa snažia presadiť v politike filantropi, mimovládne organizácie, médiá, jednoducho tí, ktorí sa na voľbách nikdy nezúčastnili a nikdy za nič neniesli zodpovednosť. Proti tomuto trendu je potrebné sa vzoprieť, inak sami prispievame k tomu, že prichádza k ohrozovaniu demokracie.

Strana Smer-SD takmer nepretržite od svojho vzniku bojuje s nepriazňou mainstreamových médií. V podstate tretí sektor spolu s médiami hlavného prúdu vás dostali z trojnásobného premiérskeho kresla. Vládli ste takmer desať rokov, prečo ste sa nepokúsili o dosiahnutie nápravy?

Dá sa ísť rovnakou cestou ako v Maďarsku alebo Poľsku. Napriek tomu, aj keď sme počas druhej vlády vládli sami, povedali sme si, že radšej sa budeme s nimi biť, ako byť opľúvaní, že cez zmanipulované médiá vládneme. Toto nám nemôže dnes nikto vyčítať a za svoju politiku k médiám platíme vysokú daň.

Na jednej strane sme krajinou s jednou z najvyšších slobôd tlače, na strane druhej si novinári bez zodpovednosti a často akejkoľvek kvalifikácie napíšu, čo chcú. Aj mojim kolegom hovorím, kamarátenie sa s novinármi je najväčšia chyba. Tí novinári, o ktorých si myslíte, že máte na nich vplyv, vás prvých potopia. Nemenil by som teda mediálne prostredie ani zákony, ale na médiá treba byť tvrdý a nekompromisný.

Aký je váš postoj k alternatívnym médiám, ktoré sú naozaj nezávislé a nemajú za sebou rôznych oligarchov a zaoceánskych donorov?

Nech ich je čo najviac a nech píšu pravdu. Som šokovaný z toho, ako tzv. mienkotvorné a tzv. objektívne médiá dokážu zo zrnka pravdy upiecť peceň klamstva.

Nezažívame v súčasnosti niečo podobné ako pred rokom 1989, keď ľudia neverili ústredným médiám a hľadali alternatívu?

Nedôvera v tzv. klasické médiá je obrovská. Ľudia si to prečítajú alebo pozrú a potom jedným uchom dnu a druhým von.

Nemyslíte si, že je načase prestať rozdeľovať médiá na dobré a zlé? Mainstream sa dnes tvári ako majiteľ pravdy a perzekvuje nezávislé médiá. Veď Slováci nie sú padnutí na hlavu, vedia si urobiť svoj názor...

Opakujem, ľudia začínajú mať túto mediálnu pravdu mainstreamu na háku a stokrát radšej si prečítajú niečo, z čoho aspoň cítiť snahu hľadať pravdu. Šimečka to raz dobre povedal o denníku SME, že ten pravdu nehľadá, ten ju už má. Držím vám palce, aby ste svojím štýlom písania využili súčasnú dobu a naklonili si veľa čitateľov na svoju stranu.

Médiá hlavného prúdu nehanebným spôsobom podporovali protesty proti vláde a treťosektorové iniciatívy typu Za slušné Slovensko dnes začínajú ovplyvňovať reálnu politiku. Nazvali ste ich Sorosovými deťmi. Ako mienite riešiť problém financovania takýchto aktivít zo zahraničia?

Sorosovým deťom a médiám, ktoré robia politiku, treba jasne odkázať – založte si politické strany a poďte do reálneho súboja. Je ľahké z redakcie a bez zodpovednosti opľúvať a štvať dookola. A je načase – bude to v septembri – zakotviť do príslušnej legislatívy ustanovenie, ktoré absolútne sprehľadní financovanie tretieho sektora. Jednoducho si klikneme v počítači a budeme vidieť, aké peniaze dostali, ako ich minuli a či vôbec okrem platov, nákupu áut, prenájmu priestorov a bezhraničného nadávania na vládu niečo aj robia. A hlavne budeme vidieť donorov.

Pozrime sa na jedného z tzv. organizátorov protestov Juraja Šeligu. Absolútne prepojenie na Georgea Sorosa. Pozrime sa na syna prezidenta Kisku, tajuplné stretnutie hlavy štátu Kisku v New Yorku so Sorosom... Ľudia na Slovensku nie sú padnutí na hlavu a vidia, ako bola vražda novinára a jeho priateľky, o ktorej stále nemáme žiadne oficiálne správy, okamžite o niekoľko hodín dokonale zneužitá na protivládne protesty. A nech mi niekto povie, že to Juraj Šeliga a ešte jedna slečna Karolína Farská dokázali sami bez peňazí a logistiky zo zahraničia. Sám sebe po toľkoročných skúsenostiach z najvyššej politiky by som sa musel vysmiať, keby som takej hlúposti uveril.

Iniciatíva Za slušné Slovensko tvrdí, že niekoľko mesiacov počúva o tom, ako sa tu niekto snaží o štátny prevrat, organizáciu chaosu v krajine, či ako sú organizátori zhromaždení prepojení na zahraničie alebo amerického finančníka Georgea Sorosa, čo vraj nie je pravda. Podali na GP SR na vás trestné oznámenie za šírenie poplašnej správy a ohováranie. Považujete to za správny krok?

Každý má právo podať trestné oznámenie. Ja jeho podanie využijem na to, aby som ešte otvorenejšie a častejšie hovoril o tom, čo sa stalo okamžite niekoľko hodín po vražde.

… pokračovanie v tlačenej verzii Extra plus.

Zdroj: parlamentnelisty.sk / extraplus.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti