Farage označil Verhofstadta za šialenca

28.04.2017 | 06:43
  0
Člen Európskeho parlamentu (EP) za britskú Stranu nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) Nigel Farage označil na Twitteri hlavného vyjednávača EP Guya Verhofstadta za “bláznivého šialenca”.

Dôvodom útoku bolo Verhofstadtovo vyjadrenie, že Briti by po Brexite nemuseli mať možnosť v EÚ dovolenkovať.

Verhofstadt v reakcii na sociálnej sieti tieto tvrdenia odmietol a označil ich ako “falošné správy”.

Vzájomnú výmenu názorov vyvolal Verhofstadtov komentár v nedeľníku The Observer, v ktorom napísal: “Príďte v lete roku 2019, v prípade ak vláda nepožiada o prechodné opatrenia. V opačnom prípade občania Spojeného kráľovstva nebudú mať väčší nárok na dovolenku, cestovanie a štúdium v krajinách EÚ, ako turisti z Moskvy alebo študenti z Bombaja.”

Hlavný vyjednávač EP ohľadne Brexitu napísal, že rozhodnutie britskej premiérky Theresy Mayovej uskutočniť v Spojenom kráľovstve 8. júna predčasné voľby, bolo vyvolané “politickým optimizmom”. V tejto súvislosti varoval, že záruka, ktorá by zabezpečila posilnenie pozícií britských  konzervatívcov neexistuje. Takzvané “Brexit voľby” označil Verhofstadt ako pokus Konzervatívnej strany využiť vnútorné problémy u opozičných  labouristov s cieľom uchopiť moc v krajine na ďalších päť rokov.

“Teória, že Theresa Mayová chce nové voľby v súvislosti s Brexitom, aby následne zabezpečila lepšiu dohodu s Európskou úniou, je absurdná. Zabezpečí zvolenie viacerých konzervatívcov a Therese Mayovej väčšiu šancu lepšej dohody o Brexite? Pre tých, ktorí sedia za stolom v Bruseli to je irelevantné.”

Verhofstadt dodal, že v Bruseli sa obávajú, že každá nádej na ľahkú dohodu bola “erodovaná britskou premiérkou” a jej tvrdými vyjednávacími pozíciami, s absenciou politického priestoru na manévrovanie na domácom území.

Verhofstadt a euroskeptik Farage majú vzájomné vzťahy napäté už dlhšiu dobu. V januári šéf európskych vyjednávačov pre rozhlasovú stanicu LBC vyhlásil, že Farageov plat je “najväčším plytvaním v Európskej únii”. Dôvodom vyhlásenia bolo, že bývalý šéf UKIP sa podľa neho nikdy nezúčastňoval na schôdzach výboru, no napriek tomu poberal plat. Obvinil ho aj z klamstiev ohľadne výrokov o utečencoch.

Nigel Farage v súvislosti s Brexitom začiatkom apríla obvinil europoslancov z pokusu klásť v rámci vyjednávaní podmienky, ktoré označil ako “nevyhovujúce pre Britániu”. Požiadavka, aby Spojené kráľovstvo platilo za “rozvod”, je podľa neho ako držať krajinu kvôli “výkupnému”.

Zdroj: rt.com
Preklad: narodnenoviny.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti