Facebook má jasné dôkazy o ruskom zasahovaní do amerických volieb, tvrdí Zuckerberg

19.07.2018 | 12:38
  0
Útoky údajne vykonávala ruská hackerská skupina napojená na vojenskú rozviedku GRU.

Spoločnosť Facebook má "úplne jasné" dôkazy o tom, že Rusko sa pokúšalo zasahovať do amerických prezidentských volieb. V rozhovore pre americký technologický portál Recode to v stredu vyhlásil šéf spoločnosti Mark Zuckerberg.

Facebook ruské zásahy objavil už v polovici roku 2015 a informoval americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI).

Podľa Zuckerberga pred voľbami útoky vykonávala ruská hackerská skupina napojená na ruskú vojenskú rozviedku GRU.

Útočníci vraj pritom využívali "tradičné" metódy a snažili sa ovládnuť účty používateľov Facebooku. V roku 2016 sa rovnakou cestou ruskí hackeri snažili preniknúť na servery amerických demokratov a republikánov. Obe politické strany o tom Zuckerbergova firma informovala.

Svoje poznatky spoločnosť Facebook odovzdala FBI, ktorá "už dospela oveľa ďalej, pokiaľ ide o celkový obrázok". Potvrdzujú to podľa Zuckerberga udalosti z minulého týždňa, kedy FBI obvinila 12 agentov GRU zo zodpovednosti za zasahovanie do volieb. "To je vec, ktorú sme zistili," povedal americký podnikateľ.

Facebook podľa neho vyvinul celý súbor nástrojov, s pomocou ktorých je možné bezpečnostné hrozby zisťovať a zvládať. Zuckerberg v tejto súvislosti poukázal na ruskú agentúru pre výskum internetu, považovanú za pôvodcu masívnych dezinformačných kampaní. "Ide o koordinované informačné operácie s cieľom šíriť dezinformácie prostredníctvom siete falošných účtov," konštatoval.

Firma Facebook sa nezameriava len na volebné procesy v USA, ale po celom svete - v Mexiku, v Brazílii, v Indii aj v krajinách Európskej únie. "Berieme svoju zodpovednosť veľmi vážne," povedal Zuckerberg.

Zdroj: ČTK / recode.net


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti