Experti nepreukázali, že látka použitá proti Skripaľovi je z Ruska

04.04.2018 | 00:17
  0
Ruský armádny chemik v rozhovore pre RT uviedol, že dobre vybavené laboratórium dokáže bez problémov syntetizovať látku označovanú na Západe ako novičok.

Britskí experti z vedeckovýskumného strediska Porton Down nedokázali určiť "presný zdroj" výroby bojovej nervovoparalytickej látky novičok, ktorou boli pred mesiacom otrávení bývalý ruský dvojitý agent Sergej Skripaľ a jeho dcéra. Informovala o tom v utorok spravodajská stanica Sky News.

Gary Aitkenhead, šéf Vedeckého a technologického laboratória ministerstva obrany (DSTL), ktoré je súčasťou komplexu Porton Down, pre uvedené médium uviedol, že experti neboli schopní dokázať, že látka bola vyrobená v Rusku.

„Boli sme schopní látku identifikovať ako novičok, ako aj to, že ide o bojovú nervovoparalytickú látku. Presný zdroj jej výroby sme však nezistili, ale vedecké informácie sme poskytli vláde, ktorá následne použila množstvo iných zdrojov na poskladanie konečných záverov,“ tvrdí Aitkenhead.

Podľa neho si identifikovanie pôvodu látky vyžaduje „iné zdroje“, niektoré vychádzajúce z informácií tajných spravodajských služieb, ku ktorým má vláda takisto prístup.

„Našou prácou bolo poskytnúť vedecký dôkaz, čo táto konkrétna látka je. Zistili sme, že pochádza z tejto špecifickej skupiny a je vojensky použiteľná. Určiť, kde ju vyrobili, už náplňou našej práce nie je,“ dodal Aitkenhead. Potvrdil však, že jej výroba si vyžaduje „extrémne sofistikované metódy, realizovateľné len na úrovni štátu“.

Aitkenhead zároveň podotkol, že proti novičku neexistuje zatiaľ žiadna známa protilátka.

Či sa v danom laboratóriu vyvíja alebo uskladňuje novičok, šéf prevádzky DSTL nekomentoval. Odmietol však dohady, že látka, ktorú použili proti Skripaľovcom, pochádza z Porton Downu. „Je absolútne vylúčené, že by niečo podobné mohlo pochádzať od nás alebo opustiť priestory našej prevádzky,“ zakončil.

Podľa Británie ide len o časť obrázka

Nemenovaný hovorca britskej vlády podľa agentúry Reuters poznamenal, že ide len o „časť spravodajského obrázka“.

„Ako vysvetlila premiérka (Theresa Mayová) … ten zahŕňa našu znalosť toho, že Rusko v poslednom desaťročí skúmalo možnosti doručovania nervových látok pravdepodobne k vraždám a že v rámci tohto programu vyrobilo a skladuje malé množstvá novičoku.“

Zahŕňa tiež „ruské záznamy páchania štátom podporovaných vrážd a naše zistenia, že Rusko považuje svojich bývalých spravodajských pracovníkov za cieľ“, citoval Reuters svoj zdroj.

Novičok vraj mohli vyrobiť kdekoľvek

Nervovoparalytickú látka, ktorá bola použitá pri otrave Sergeja Skripaľa, mohla byť vyrobená kdekoľvek na svete. V rozhovore pre ruskú štátnu televíziu RT to vyhlásil ruský armádny chemik Igor Rybalčenko. Pre dobre vybavené laboratórium „nie je problém“ syntetizovať látku označovanú na Západe ako novičok, povedal Rybalčenko.

Všetky komponenty, ktoré sú potrebné na výrobu novičoku, je možné dostať na voľnom trhu, tvrdí ruský chemik, ktorý je šéfom ústredných chemických laboratórií ruskej armády. Vyrobiť smrtiaci jed tak je vraj možné kdekoľvek vo svete.

Rusko na obviňovanie zo zodpovednosti za otravu Skripaľa už niekoľkokrát reagovalo upozornením, že podobnú látku mohli vyvíjať krajiny ako Británia, Švédsko, Česko, Slovensko alebo USA.

Putin čaká za prípadom bodku

Putin v utorok večer po rokovaniach v Ankare s tureckým prezidentom v reakcii na Aitkenheadovo oznámenie vyjadril „prekvapenie nad rýchlosťou, s ktorou bola po Skripaľovej otrave odštartovaná protiruská kampaň“.

Zároveň vyjadril nádej, že stredajšie rokovanie výkonnej rady Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW) (zvolané na žiadosť Ruska) sa bude touto záležitosťou zaoberať čo najpodrobnejšie. „Dúfam, že to umožní urobiť za tým bodku,“ dodal Putin.

Mimoriadne zasadne Organizácia pre zákaz chemických zbraní

Veľvyslanec Ruska v Írsku Jurij Filatov uviedol, že Moskva požiadala Organizáciu pre zákaz chemických zbraní, aby „zvolala vo svojom sídle v holandskom Haagu mimoriadne stretnutie“. OPCW oznámila, že zasadnutie sa bude konať v stredu o 10.00 h SELČ.

Podľa slov Filatova Rusko chce, aby Británia „poskytla každý jeden prípadný dôkaz“, ktorý má k dispozícii a ktorý sa týka útoku na Skripaľa a jeho dcéru Juliju v anglickom meste Salisbury zo 4. marca.

Británia obviňuje z otravy dvojice práve Rusko a tvrdí, že pri útoku bola použitá nervovoparalytická látka vyvinutá v Sovietskom zväze. Rusko popiera účasť na otrave.
Filatov v utorok vyhlásil, že ak Spojené kráľovstvo nepredloží dôkazy, „bude to dostatočný základ pre predpoklad, že máme dočinenia s obrovskou provokáciou, zorganizovanou v Londýne so zámerom zdiskreditovať Rusko“.

Provokácia zosnovaná Britániou?

Námestník ruského ministra zahraničných vecí Alexander Gruško v utorok už skôr uviedol, že Británia zorganizovala otravu preto, aby takto odôvodnila svoje zvýšené vojenské výdavky.

Otrava Skripaľa a jeho dcéry vyvolala rozruch v celej Európe. Členské štáty Európskej únie, USA a ďalšie západné krajiny sa pripojili k Británii a vyhostili zo svojho územia vyše 150 ruských diplomatov. Slovensko sa k takémuto kroku nepripojilo.

Gruško vo vyjadreniach zverejnených ruskými tlačovými agentúrami označil Skripaľovu otravu za „provokáciu zosnovanú Britániou“, aby táto krajina mohla odôvodniť vysoké výdavky na armádu, pretože „potrebuje veľkého nepriateľa“.

S inou teóriou zase prišiel ruský veľvyslanec pri EÚ Vladimir Čižov. Ten vyhlásil, že obvinenia zo strany Británie by mohli byť pokusom o odvrátenie pozornosti britskej verejnosti od problematického odchodu krajiny z Európskej únie.

Podľa neho by „tento manéver na odpútanie pozornosti mohol byť zacielený na britskú spoločnosť, ktorá po referende o vystúpení krajiny z Únie z roku 2016 zostala rozpoltená“. Čižov si ďalej myslí, že „Rusko jednoznačne nemalo žiadny motív“ na vraždu Skripaľa, pričom Moskva s ním nemá žiadne „nevybavené záležitosti“.

Zdroj: pravda.sk

 

 

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti