Európsky obranný fond je biznis zbrojárskej loby

20.10.2017 | 09:34
  0
Vyšetrovanie skupiny mierových aktivistov ukázalo, že obranná politika Európskej únie je silne a priamo formovaná európskymi firmami zaoberajúcimi sa obrannými technológiami, zatiaľ čo verejnosť, akademici a volení zákonodarcovia sú z tohto rozhodovania úplne vylúčení.

V najnovšej správe, ktorú zverejnila skupiny belgických mierových aktivistov Vredesactie (Mierová akcia), sa píše, ako európsky obranný priemysel zohráva kľúčovú úlohu vo vývoji vojenských stratégií nášho kontinentu. Plány európskeho establišmentu sú podľa týchto údajov podrobne modelované na základe návrhov veľkých zbrojárskych firiem.

V roku 2016 zverejnila Európska únia plán zameraný na obranný výskum, ktorý je v podstate vojenským programom. Jeho výška je stanovená na 1,05 miliardy dolárov a konečným zámerom je zriadenie Európskeho obranného fondu, ktorý má v priebehu desiatich rokov vyčleniť takmer 50 miliárd dolárov na výskum, vývoj a obstarávanie zbraní.

Dôležitým mometom je skutočnosť, že občianska spoločnosť, akademický svet, ale aj Európsky parlament boli z politických diskusií takmer úplne vylúčení, zatiaľčo európsky zbrojársky priemysel s v rámci týchto rokovaní angažoval vo veľmi významnej miere.

Skupina Vredesactie vo svojej analýze upozornila na fakt, že militarizácia 28-členného eurobloku sa rapídne zrýchlila a zbrojársky priemysel získal prístup do rozhodovacích procesov eurokratov. Týka sa to napríklad stanovenia agendy, alebo vypracovania ustanovení rôznych typov akčných plánov.

“Namiesto prijatia faktov o tom, čo znamená bezpečnosť a ako ju zaistiť, európskej stratégii dominuje vývoj a predaj nových technológií. Podpora obranného priemyslu sa stala cieľom samým osebe. Súčasné bezpečnostné výzvy zostávajú nezodpovedané a chyby politiky z minulosti majú za následok svoju daň,” uvádza sa v správe o ktorej píše spravodajský portál Sputnik.

Národné Noviny pripomínajú, že Európska komisia v júni tohto roku zverejnila plán o vytvorení bezpečnostnej a obrannej únie v rámci EÚ, ktorá by mala vlastný rozpočet na obranu. Zmyslom jej existencie má byť riešenie rastúcich hrozieb, ktorým Európa čelí. Eurokrati odporučili členským štátom EÚ alokovať finančné a prevádzkové prostriedky na zvýšenie solidarity v oblasti obrany.

Ako vidieť, vojenské aktivity a predstieranie fiktívnych vojenských hrozieb slúži výlučne na to, aby rozkvital obchod zo zbraňami. Z dôvodu, že Európska komisia funguje výlučne ako jedna byrokratická, nikým nevolená entita, bežní európski občania nemôžu tieto záležitosti ovplyvniť. O všetkom totiž rozhoduje Brusel …

Tomáš Hlaváč

Zdroj: narodnenoviny.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti