Európsku úniu považuje za dobrú vec len polovica Slovákov

21.10.2017 | 09:12
  0
Najviac sa boja terorizmu a migrácie.

BRATISLAVA 21. októbra – Európsku úniu považuje za dobrú vec 57 percent Európanov. Slováci majú pritom na Európsku úniu negatívnejší názor ako celoeurópsky priemer – za dobrú vec úniu považuje len 50 percent Slovákov.

Ukazuje to najnovší prieskum Eurobarometer, o ktorom v piatok agentúru SITA informovala tlačová atašé Európskeho parlamentu na Slovensku Soňa Mellak.

TERORIZMUS VÄČŠOU OBAVOU AKO CHUDOBA

Až 64 percent Európanov je podľa prieskumu presvedčených, že ich krajina z členstva v únii profitovala, na Slovensku si to myslí dokonca až 74 percent respondentov. Tridsaťdeväť percent Slovákov sa domnieva, že ich hlas v EÚ zaváži, čo je síce rastúci trend, ale stále pod priemerom EÚ (47 percent).

Slováci by privítali, keby v budúcnosti Európska únia chránila svojich občanov najmä pred hrozbami terorizmu (48 percent) a nekontrolovanej migrácie (45 percent). Týchto vecí sa obávajú viac ako chudoby a nezamestnanosti. Na celoeurópskej úrovni tiež vedie terorizmus (58 percent), nasleduje nezamestnanosť (43 percent), chudoba (42 percent) a potom migrácia (35 percent).

SLOVÁCI SA O EURÓPSKE ZÁLEŽITOSTI NEZAUJÍMAJÚ

Len 39 percent Slovákov deklaruje, že sa zaujíma o európske záležitosti. Naopak, až 60 percent respondentov na Slovensku uviedlo, že ich európske záležitosti nezaujímajú. Napriek tomu si až 33 percent Slovákov myslí, že sa veci uberajú správnym smerom skôr v Európskej únii ako na Slovensku. O opaku je presvedčených 29 percent Slovákov.

Prieskum prebiehal od 23. septembra do 2. októbra na vzorke 27 881 respondentov zo všetkých 28 členských krajinách EÚ.

Informácie agentúre SITA poskytla tlačová atašé EP na Slovensku Soňa Mellak.

Zdroj: SITA


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti