Európski plynári tlačia Eurokomisiu do dohody s Ruskom

03.07.2017 | 15:49
  0
Európska komisia dostala list od šiestich prevádzkovateľov plynových prenosových sústav z Nemecka, Rakúska a Českej republiky, v ktorom vyjadrili svoju podporu výstavbe plynovodu Severný prúd 2 (Nord Stream 2).

Predchádzajúce správy viacerých médií potvrdil 27. júna hovorca Európskej komisie (EK) spravodajskému portálu Sputnik.

“Môžem potvrdiť, že sme tento list dostali. Rovnako ako v prípade všetkých listov zaslaných Komisii, budeme odpovedať na príslušnej úrovni,” uviedol hovorca EK.

Agentúra Bloomberg predtým uviedla, že mala možnosť list adresovaný predsedovi Európskej komisie Jean-Claude Junckerovi od šiestich prevádzkovateľov systémov prepravy plynu v EÚ, prečítať. Korešpondenciu mali údajne podpísať spoločnosti Gas Connect Rakúsko, Fluxys Nemecko, ONTRAS, NET4Gas, Gascade a Gasunie Nemecko.

Operátori prenosových sústav údajne vyjadrili v liste obavy o plánované rokovania EÚ s Ruskom ohľadne dohody o kľúčových princípoch plynovodu Severný prúd 2. Podľa vyjadrení európskych firiem v liste, tento plynovod pomôže zachovať hospodársku súťaž na európskom trhu s plynom, a zároveň zvýši bezpečnosť dodávok, zatiaľ čo rokovania môžu viesť k významným negatívnym účinkom.

V liste sa tiež uvádza, že ak sa postoj EÚ voči projektu Nord Stream 2 bude od prístupu k podobným projektom výstavby potrubí –  napríklad v Stredozemnom mori líšiť, môže sa tým v budúcnosti zvýšiť pravdepodobnosť právnej neistoty pre podporovateľov projektov potrubia. Prevádzkovatelia sietí už totiž začali investovať do nových plynárenských infraštruktúr, ktoré majú súvis s projektom Severný prúd 2. Akékoľvek odloženie z dôvodu potenciálnych rokovaní podľa spoločností, môže viesť k značným ekonomickým škodám pre tieto firmy.

Projekt Nord Stream 2 predpokladá výstavbu dvoch plynovodov s celkovou ročnou kapacitou 55 miliárd kubických metrov plynu. Nový plynovod je plánovaný na trase už fungujúceho potrubia Nord Stream z ruského pobrežia cez Baltské more až po stredisko v Nemecku.

Severný prúd 2 nepodlieha všetkým pravidlám vnútorného trhu EÚ, nakoľko plynovod neprechádza pozemnou časťou Európskej únie, ale jeho trasa je orientovaná cez more. Európska komisia vyjadrila želanie dosiahnuť dohodu s Ruskom o niekoľkých kľúčových zásadách, ktoré by sa vzťahovali na fungovanie plynovodu vrátane transparentnosti jeho prevádzky, nediskriminačných sadzieb pre čerpanie plynu, prístupu tretích strán k jeho sieti, ako aj oddelenia funkcií predaja a prepravy plynu.

Národné noviny pripomínajú. že Slovenská republika patrí medzi najhlasnejších kritikov projektu Severný prúd 2, kedže ten pri preprave ruského plynu do Európskej únie obchádza Ukrajinu, Slovensko a Poľsko. Slovenský premiér Robert Fico sa dokonca v roku 2015 vyjadril, že európske firmy, ktoré sa na spoločnom projekte s ruskými Gazpromom podieľajú, Slovensko “zradili”. Bratislava môže podľa neho tým, že plyn nebude prechádzať cez naše územie, prísť až o 800 miliónov eur ročne.

Na svojej návšteve Moskvy v auguste roku 2016 po stretnutí s ruským prezidentom Putinom však už Fico skonštatoval, že “Slovensko nemá ako ovplyvniť rozhodnutia Nemecka, Ruska a ďalších krajín, ktoré sú v hre”.

Predseda slovenskej vlády sa v roku 2016 stretol dvakrát so šéfom ruského Gazpromu Alexejom Millerom, s ktorým diskutoval o interakcii medzi Gazpromom a slovenskými firmami v oblasti dodávok plynu a jeho tranzite…

Tomáš Hlaváč

Zdroj: narodnenoviny.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti