Európski ministri formujú os štátov bojujúcich proti nelegálnej migrácii, Merkelová im však stojí v ceste

14.06.2018 | 16:26
  0
Vyšehradská štvorka pod vedením Poľska a Maďarska sformovala už skorej silnú antimigračnú alianciu.

Ministri vnútra Rakúska, Nemecka a Talianska spojili svoje sily proti nelegálnej migrácii. Nemecký vládny kabinet však v tejto otázke nie je jednotný.

„Podľa nášho názoru potrebujeme „os ochotných“ v boji proti nelegálnej migrácii," povedal rakúsky kancelár Sebastian Kurz po stretnutí s nemeckým ministrom vnútra Horstom Seehoferom v Berlíne. Vyjadril tiež potešenie nad snahou rozvíjať v tejto otázke spoluprácu medzi Rímom, Viedňou a Berlínom.

Európske mocnosti tak poprvýkrát spojili svoje sily v boji proti nelegálnym migrantom, Za posledné štyri roky vstúpilo na územie Európy viac ako 1,8 milióna utečencov. Kurz nazval vrchol migračnej krízy v roku 2015 katastrofou, ktorej bude potrebné v budúcnosti zabrániť.

Vyšehradská štvorka pod vedením Poľska a Maďarska sformovala už skorej silnú antimigračnú alianciu a krajiny tohto zoskupenie odmietli prijať kvóty EÚ pre utečencov, za čo ich Brusel podrobil ostrej kritike.

V Európe nastáva v politickom zmysle bod zlomu. V Nemecku skončila v septembrových voľbách na treťom mieste antimigračná Alternatíva pre Nemecko (AfD). V Rakúsku sa na jeseň sformovala stredo-pravá koalícia ľudovcov (ÖVP) a slobodných (FPÖ) a v Taliansku vznikla pred nedávnom vláda, ktorú vytvorili euroskeptické a antimigračné strany.

Napriek úsiliu nemeckého ministra vnútra, Angela Merkelová schladila očakávania ohľadne budúcej perspektívy novej skupiny.

„Je to lakmusový papierik pre budúcnosť a súdržnosť Európy, ktorá sa najmä v týchto otázkach ocitla vo veľmi krehkom postavení. Podľa mňa je veľmi dôležité, aby Nemecko nekonalo jednostranne,“ vyhlásila na margo vzniku novej osi kancelárka. Týmto sa fakticky dostala do sporu s predsedom sesterskej barovorskej Kresťansko-sociálnej únie (CSU) Horstom Seehoferom.

Ten mal ako minister vnútra predložiť v utorok migračný plán, ktorý by zmenil doterajšiu azylovú politiku Nemecka. V prípade jeho schválenia, by migranti zaregistrovaní v iných krajinách EÚ boli odmietnutí a vrátení do krajiny svojho pôvodu. Merkelová sa však obáva, že príklad Nemecka by mohli nasledovať aj ďalšie štáty Európskej únie, ktoré by pred utečencami uzatvorili svoje hranice.

Seehofer v reakcii na konflikt s Merkelovou odvolal svoju plánovanú účasť na konferecnii o integrácii a namiesto toho sa stretol s rakúskym kancelárom Kurzom. Vyjadril však presvedčenie, že so šéfkou nemeckej vlády nakoniec nájdu počas tohto týždňa kompromis.

Zdroj: rt.com

 

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti