Európska únia zatiaľ nepodporuje eskaláciu situácie ohľadne Skripaľovej otravy

22.03.2018 | 18:52
  0
Londýn tlačí do toho, aby bol Kremeľ uznaný Úniou za páchateľa.

Napriek tomu, že Spojené kráľovstvo okamžite obvinilo Rusko zo zodpovednosti za otravu agenta Sergeja Skripaľa, jeho spojenci v Európskej únii zatiaľ odmietajú urobiť to isté.

Po tom, ako bol bývalý dvojitý agent vystavený nervovoparalytickej látke pod označením A-234 (známej ako Novičok), britská premiérka Theresa Mayová vyhlásila, že za incidentom stojí Rusko, čo Moskva opakovane poprela.

Útok vo svojom vyhlásení Európska únia dôrazne odsúdila, avšak zodpovednosť nikomu neprisúdila. Veľká Británia tlačí na to, aby bol Kremeľ uznaný za páchateľa. Zdá sa však, že európski spojenci Londýna odmietajú bez dôkazov označiť možného páchateľa.

V texte sa píše: „EÚ berie veľmi vážne hodnotenie Spojeného kráľovstva, ktoré tvrdí, že (za otrávenie) je zodpovedná Ruská federácia. Európska únia je šokovaná z použitia akéhokoľvek vojenského nervovoparalitického prostriedku vyvinutého Ruskom po prvýkrát na európskej pôde za viac ako 70 rokov. Používanie chemických zbraní je neakceptovateľné a predstavuje pre nás všetkých bezpečnostnú hrozbu. Únia vyzýva Rusko, aby sa urýchlene zaoberalo otázkami, ktoré vznieslo Spojené kráľovstvo a medzinárodné spoločenstvo, a okamžite poskytlo Organizácii pre zákaz chemických zbraní (OPCW) úplné zverejnenie svojho programu Novičok.“

Diplomati oboznámení s rokovaniami povedali, že Grécko a Taliansko nechcú, aby bol text ostrejší. Grécko to síce poprelo, ale pripustilo, že lobuje za „jasnejšie“ vyjadrenie.

Spojené kráľovstvo uviedlo, že odmietnutie drsnejšieho slovníku Bruselom spočíva v tom, že získať súhlas ďalších 27 štátov nie je ľahké. Obzvlášť tažké je to po tom, ako americký prezident zagratuloval prezidentovi Putinovi k jeho opätovému zvoleniu za prezidenta Ruskej federáci.

Veľkú Britániu nepotešil ani gratulačný list, ktorý Putinovi adresoval predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. Bližšie v článku InfoVojny: Juncker je kritizovaný za snahu udržiavať s Ruskom dobré vzťahy

Vladimír Putin sa k incidentu vyjadril nasledovne: „Nie sme takí blázni, že by sme čo len pomysleli o niečom takom (otrave Skripaľa) a navyše pred prezidentskými voľbami (18. marca) a pred takým dôležitým globálnym podujatím akým je futbalový šampionát“.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti