Európska komisia vyjadrila migračnému paktu OSN silnú podporu

14.11.2018 | 16:40
  0
Viaceré krajiny sveta vrátane Spojených štátov, Maďarska a Rakúska už oznámili, že sa k podpísaniu dokumentu nepripoja.

Európska komisia (EK) v utorok večer v rámci svojho pracovného výjazdu na plenárnom zasadnutí Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu vyjadrila svoju silnú podporu pre Globálny pakt OSN o migrácii, ktorý by mal byť prijatý na decembrovej medzivládnej konferencie v Marrákeši.

Eurokomisár pre humanitárnu pomoc a krízový manažment Christos Stylianidis v rozprave povedal, že hovorí v mene šéfky diplomacie EÚ Federicy Mogheriniovej a spresnil, že v súčasnom globalizovanom svete môže byť ľudská mobilita efektívne riešená len medzinárodným spoločenstvom ako celkom.

"Ide o globálny fenomén, ktorý si vyžaduje globálne riešenia. Žiadna krajina to nemôže zvládnuť samostatne, spoločne však môžeme vytvoriť humánny, dôstojný a bezpečný mechanizmus riadenia ľudskej mobility," zdôraznil Stylianidis.

EK podľa jeho slov dôrazne podporuje globálne dohody a bude sa aktívne zapájať do ich implementácie.

"Európska únia a jej členské štáty sa od samého začiatku zapojili do diskusií o Globálnom pakte o migrácii, čo viedlo k vytvoreniu tejto globálnej dohody, ktorá vo veľkej miere odzrkadľuje aj európske ciele. Dohoda umožní zlepšiť medzinárodnú spoluprácu vo všetkých jej aspektoch," konštatoval Stylianidis.

Cieľom nezáväzného 34-stranového Globálneho migračného paktu OSN je zlepšiť medzinárodnú spoluprácu pri zvládaní rastúceho počtu migrantov vo svete.

Viaceré krajiny sveta vrátane Spojených štátov, Maďarska a Rakúska už oznámili, že sa ku paktu nepripoja. Kriticky sa k dokumentu stavajú aj Poľsko, Bulharsko, Taliansko, Švajčiarsko, Dánsko, Japonsko či Austrália. O možnom prehodnotení postoja k paktu sa hovorí aj v Slovinsku či Chorvátsku.

Belgický premiér Charles Michel naznačil, že jeho vláda dohodu podpíše, proti čomu je však najväčšia politická strana v krajine - Nová flámska aliancia (N-VA). Štátny tajomník pre azyl a migráciu Theo Francken, ktorý je členom N-VA, to v stredu potvrdil pre viaceré flámske médiá.

Zdroj: 24hod.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti