Europol vyšetrí najtragickejší prípad stroskotania lode s migrantmi

06.12.2016 | 15:43
  0
Podľa odhadov OSN len v priebehu tohto roka zahynulo pri pokuse o prekonanie Stredozemného mora 4663 ľudí.

Haag 6. decembra - Europol plánuje vyšetriť stroskotanie lode s migrantmi, pri ktorom v apríli prišlo o život vyše 500 osôb. Loď podľa britských médií vyplávala z Egypta, a nie z Líbye, ako pôvodne tvrdil Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR). Riaditeľ Europolu Rob Wainwright prípad označil za "nepohodlný" a prisľúbil, že vzhľadom na "absenciu jasných odpovedí" bude znova prešetrený.

Stroskotanie z 9. apríla prežilo iba 37 ľudí. Obete zväčša pochádzali z Egypta, Etiópie, Somálska, Sudánu a Sýrie. Každý z pasažierov zaplatil prevádzačom približne 2000 dolárov. Cieľom migrantom bolo Taliansko. Pašeráci nakázali preživším, aby úradom povedali, že pochádzajú z Líbye, čím sa mali vyhnúť vráteniu do Egypta. O niekoľko dní neskôr UNHCR vydal vyhlásenie, že loď vyplávala z Líbye.

Po konfrontácii so zisteniami spoločného vyšetrovania stanice BBC a agentúry Reuters zmienený úrad OSN uviedol: "UNHCR nie je inštitúciou určenou na vymáhanie práva a vyšetrovanie námorných katastrof alebo medzinárodného organizovaného zločinu nespadá pod naše prostriedky, mandát ani expertízu."

Egyptská vláda stroskotanie lode nikdy verejne nepotvrdila, rovnako ani to, že plavidlo vyrazilo na more z egyptských brehov. Káhira tak ponechal mnohé rodiny obetí v neistote. Súd v Alexandrii usvedčil v súvislosti s prípadom v neprítomnosti sedem osôb, avšak iba za podvod, a nie za neúmyselné zabitie či vraždu, pričom tieto osoby sú stále na slobode.

Podľa odhadov OSN len v priebehu tohto roka zahynulo pri pokuse o prekonanie Stredozemného mora 4663 ľudí. Rok 2016 je preto v tomto ohľade rekordným. Okolnosti stroskotania lodí s migrantmi sa však zvyčajne nevyšetrujú.

Zdroj: TASR


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti