Europarlament odsúdil vraždu Chášukdžího a navrhuje sankcie voči Saudskej Arábii

25.10.2018 | 16:51
  0
Prijaté uznesenie označuje vraždu novinára Chášukdžího za súčasť rozsiahlych tvrdých zásahov Rijádu proti obhajcom ľudských práv, aktivistom, právnikom alebo žurnalistom.

Europoslanci na štvrtkovom plenárnom zasadnutí prijali uznesenie, v ktorom "čo najdôraznejšie" odsudzujú "mučenie a vraždu" saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího.

Európsky parlament zároveň vyzýva členov Európskej únie a šéfku únijnej diplomacie Federiku Mogheriniovú, aby boli pripravení uvaliť na Saudskú Arábiu cielené sankcie a aby sa usilovali o zastavenie vývozu zbraní do tejto krajiny.

Uznesenie podporila drvivá väčšina prítomných poslancov, tých však ku koncu dnešného hlasovacieho bloku bolo v 751-člennom parlamente len niečo cez 300. Hlasovanie dokonca prerušila niekoľkominútová debata o tom, či by sa vôbec v rozhodovaní malo vzhľadom na neprítomnosť väčšiny poslancov pokračovať.

Prijaté uznesenie označuje vraždu novinára Chášukdžího za súčasť "rozsiahlych tvrdých zásahov" Rijádu proti obhajcom ľudských práv, aktivistom, právnikom alebo žurnalistom. Podľa EP tieto zásahy po nástupe korunného princa Muhammada bin Salmána k moci nabrali na intenzite. Dejú sa vraj ako v Saudskej Arábii, tak aj za jej hranicami.

Ako v iných podobných prípadoch volá EP po nezávislom medzinárodnom vyšetrení okolností Chášukdžího smrti a po spravodlivom procese s páchateľmi. Podľa europoslancov by Brusel a členské štáty EÚ by mali byť pripravené "uvaliť cielené sankcie vrátane zákazu vydávania víz určitým osobám zo Saudskej Arábie a zmrazenie ich majetku", ak sa preukáže, že za vraždou stoja agenti Rijádu. Prípadný sankčný zoznam by mal zahŕňať tak páchateľa zločinu, tak jeho "osnovateľov a podnecovateľa", uvádza uznesenie.

Európsky parlament ďalej "nalieha" EÚ a jej členov, aby "zaujali pevný postoj" na nadchádzajúcom zasadnutí Rady pre ľudské práva v Ženeve, kde bude Saudská Arábia 5. novembra prezentovať svoje výsledky v oblasti dodržiavania ľudských práv v rámci pravidelného preskúmania. Podľa EP by okrem toho mala Európska rada prijať spoločnú pozíciu vedúce k zavedeniu celoeurópskeho zákazu vývozu zbraní do Saudskej Arábie a tiež zaviesť embargo na "systémy dohľadu a ďalší tovar dvojakého použitia".

Spolupracovník amerického denníka The Washington Post Chášukdží zomrel potom, čo 2. októbra vstúpil do budovy saudskoarabského konzulátu v Istanbule. Rijád úmrtia novinárov priznal až viac ako dva týždne po tom, teraz už však aj saudskoarabské úrady tvrdia, že išlo o vraždu. Korunný princ bin Salmán v stredu incident označil za hanebný a neospravedlniteľný čin. Jeho samotného pritom mnohí podozrievajú, že bol strojcom útoku, alebo o akcii minimálne vedel.

Zdroj: ČTK


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti