Európa prestane pri platbách za iránsku ropu používať dolár

16.05.2018 | 13:26
  0
Dôvodom je umožniť európskym firmám pokračovať v obchodovaní s Iránom.

Európska únia plánuje za iránsku ropu platiť namiesto dolára eurami, čím v obchodných transakciách eliminuje americkú menu. Agentúre RIA Novosti to povedal nemenovaný diplomatický zdroj.

Brusel je v spore s Washingtonom ohľadne rozhodnutia Spojených štátov vystúpiť z iránskej jadrovej dohody, ku ktorej sa zaviazala predchádzajúca administratíva Baracka Obamu. Prezident Donald Trump sa rozhodol opätovne zaviesť proti Iránu sankcie.

„Som informovaný o tom, že EÚ bude za iránsku ropu platiť namiesto dolára eurom,“ uviedol zdroj agentúre.

Šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová začiatkom týždňa oznámila, že Francúzsko, Nemecko a Veľká Británia sa dohodli s Iránom na vypracovaní programu podpory a upevnenia hospodárskych stykov, ako reakciu na vystúpenie USA z dohody o jadrovom programe. Predpokladá sa, že euroblok chce naďalej udržiavať a prehlbovať hospodárske vzťahy s Iránom, a to aj v oblasti dodávok ropy a zemného plynu.

Mogheriniová v tejto súvislosti zdôraznila, že všetky strany by mali spolupracovať na zrušení sankcií ako neoddeliteľnej súčasti historickej jadrovej dohody. „Nie sme naivní a vieme, že to bude ťažké pre všetky zainteresované strany,“ doplnila.

Uzatvorenie jadrovej dohody, ktorú s Iránom v roku 2016 podpísali Čína, Francúzsko, Rusko, Spojené kráľovstvo, Nemecko a Spojené štáty, malo za následok zrušenie sankcií voči Teheránu. Irán tak po takmer štyroch desaťročiach získal prístup na medzinárodné trhy a zároveň zvýšil svoju produkciu ropy. Jej nákup na medzinárodných trhoch je však viazaný na americký dolár, čo sťažuje obchodným partnerom Iránu platiť za surovinu. Nakoľko dolár je ešte stále kľúčovým hráčom na medzinárodných finančných trhoch, opätovné zavedenie sankcií by znovu znamenalo izolovanie Iránu z globálneho finančného systému.

Ak by Európska únia dodržiavala americké sankcie, desiatky zmlúv podpísaných medzi európskymi spoločnosťami a Iránom by mohli byť ohrozené, čo by poškodilo iránske hospodárstvo a európske firmy by stratili pozíciu na obrovskom trhu na Blízkom východe. Prechod na alternatívne devízové vyrovnanie umožní obom stranám pokračovať v obchodovaní napriek americkým sankciám.

Zdroj: rt.com

 

 

 

 

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti