Európa nie je pripravená na federálne usporiadanie

11.12.2017 | 13:30
  0
Najbližší spolupracovníci kancelárky Angely Merkelovej odmietajú víziu, ktorú navrhol predseda nemeckých sociálnych demokratov Martin Schulz.

Nemecko sa po zlyhaní pokusov vytvoriť po septembrových voľbách koaličnú vládu ocitlo v kríze. Šéf SPD Martin Schulz, ktorý predtým vylúčil vytvorenie koalície s kresťanskými demokratmi (CDU), sa však minulý týždeň dohodol na „otvorených“ rozhovoroch s Merkelovej táborom.

„Nebudeme vládnuť za každú cenu, nesmieme však za každú cenu ani odmietať vládnuť,“ povedal Schulz vo štvrtok, keď reagoval na stroskotanie koaličných rokovaní medzi CDU, liberálnou FDP a nemeckými Zelenými.

„Chcem, aby existovala európska ústavná zmluva, ktorá vytvorí federálnu Európu,“ vyhlásil zároveň na straníckom zjazde v Berlíne šéf SPD. Dodal tiež, že návrh európskej ústavnej zmluvy „musí byť predložený všetkým členským štátom a tí, ktorí nesúhlasia, by mali automaticky EÚ opustiť“. Jeho vízou je, aby boli do roku 2025 vytvorené Spojené štáty európske.

Práva ruka nemeckej kancelárky Volker Kauder však vyhlásil, že členské štáty EÚ nemajú v súčasnosti o niečo podobné záujem.

„Návrh by tiež podkopal proces zjednotenia, pretože väčšina členských štátov sa rozhodne nebude podieľať na vytváraní Spojených štátov,“ povedal Kauder denníku Tagesspiegel. „Taktiež ma zaujíma, v čom by bola pridaná hodnota Spojených štátov v porovnaní s dnešnou Európou“.

Riaditeľ úradu nemeckej kancelárky Peter Altmaier Schulzovu myšlienku rovnako odmietol s tým, že členské štáty sa nevzdajú svojej suverenity.

„Diskusia o tom, či by Európa mala byť federálnym štátom, konfederáciou štátov alebo Spojenými štátmi, je otázkou pre vedcov a novinárov - nie však pre nemeckú zahraničnú politiku,“ vysvetlil Altmaier v denníku Rheinische Post. „Spojené štáty európske by zvrchovanosť členských štátov presunuli do Bruselu,“ domnieva sa Altmaier a dodáva, že v mnohých štátoch EÚ nebude mať tento návrh veľkú podporu.

Napriek odlišnej predstave a budúcej podobe Európy však Altmeier vyjadril nádej, že začiatkom roka sa podarí vytvoriť vládu CDU a SPD, ktorá bude najbližšie štyri roky stabilná.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti