Eurokomisia začala konanie voči Poľsku, Maďarsku a Česku

14.06.2017 | 09:23
  0
Európska komisia (EK) začala súdne konanie proti trom členským štátom EÚ, pričom tvrdí, že Poľsko, Maďarsko a Česká republika “nevykonali potrebné kroky” pri riešení problematiky migrantov a utečencov.

Konanie o porušení právnych predpisov sa spustilo v Bruseli 13. júna.

Varšava, Budapešť a Praha boli obvinené z nesplnenia svojich povinností pri riešení migračnej a utečeneckej otázky podľa plánu EK z roku 2015.

Tri štáty Únie konali “v rozpore so svojimi právnymi povinnosťami”, uviedla Komisia vo svojom vyhlásení a dodala, že predtým tieto krajiny varovala, aby dodržiavali “svoje záväzky voči Grécku, Taliansku a ďalším členským štátom”.

Vo vyhlásení eurokratov sa píše, že Česká republika, Maďarsko a Poľsko “zatiaľ neprijali potrebné opatrenia”, s tvrdením, že všetky tri štáty “ešte nepresunuli ani jednu osobu”.

Od začiatku januára 2017 zvyšné štáty bloku premiestnili z Talianska a Grécka takmer 10 300 osôb. “Tempo premiestňovania sa výrazne zvýšilo,” dodala Komisia s tým, že v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka bol zaznamenaný “päťnásobný nárast”.

Celkovo bolo v rámci Európy distribuovaných takmer 21 000 žiadateľov o azyl. Približne 14 000 ich bolo z Grécka a zvyšok z Talianska.

Český premiér Bohuslav Sobotka rozhodnutie Bruselu odsúdil a plán na riešenie problematiky migrantov označil ako nefunkčný. “Európska komisia slepo trvá na pokračovaní systému nefunkčných kvót, ktorý len znižuje dôveru občanov v schopnosti EÚ a odvracia sa od pracovného a koncepčného riešenia migračnej krízy,” uviedol Sobotka.

Varšava vo svojej reakcii uviedla, že má v úmysle pokračovať vo svojej súčasnej migračnej politike aj naďalej a nemá v úmysle prijať vlastné kvóty na utečencov. “Sme pripravení brániť svoje právo neprijať utečencov podaním na súd EÚ,” uviedol v tejto súvislosti 13. júna námestník poľského ministra zahraničných vecí Konrad Szymanski.

Zahájenie konania o porušení právnych predpisov podľa poľského predstaviteľa len zvýši rozdiely v EÚ a posunie blok ďalej od “potrebného politického kompromisu” na riešenie migračnej krízy.

Presídľovaciu schému z roku 2015 označil Szymanski za chybnú s argumentáciou, že Varšava prispieva k riešeniu utečeneckej krízy tým, že “sa angažuje v ochrane vonkajších hraníc EÚ a systematicky posilňuje svoje humanitárne zapájanie v regióne”.

Vo vyhlásení Eurokomisie z 13. júna o Slovenskej republike nebola zmienka. Pripomíname však, že po stretnutí Vyšehradskej skupiny 12. júna vo Varšave poľský minister vnútra Mariusz Blaszczak povedal, že v prípade vyhrážok Európskej komisie budú štáty V4 jednotné. 

Tomáš Hlaváč

Zdroj: narodnenoviny.sk

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti