Eurokomisár Timmermans: Liberálnu demokraciu ubránime pred Britmi aj pred skeptikmi z východnej Európy

01.10.2018 | 17:20
  0
Európska únia podľa Timmermansa obhajuje hodnoty právneho štátu a dbá na oddelenie základných pilierov moci.

Podpredseda Junckerovej Európskej komisie Frans Timmermans v Spojených štátoch prednášal o výzvach, ktoré má Európa pred sebou. Zdôrazňoval predovšetkým nutnosť obhájiť si liberálnu demokraciu a to pred akýmkoľvek ohrozením, počítajúc do toho aj odchod Veľkej Británie z EÚ a skeptikov z postkomunistickej východnej Európy. Vyjadril sa aj k migračnej kríze. Európa podľa jeho názoru nesie spoluzodpovednosť za dianie v Afrike a musí sa podľa toho správať.

Timmermans konštatoval, že zástancovia odchodu Veľkej Británie z EÚ nedoceňujú silu voľného trhu pre rozvoj ekonomiky. Teraz, keď majú zástancovia brexitu na stole fakty a vidia prínos voľného pohybu osôb, tovaru, kapitálu a služieb, mohli by napríklad svoje rozhodnutie ešte prehodnotiť. Timmermans v to aspoň dúfa. Jeho slová priniesol server britského denníka The Guardian. "Je v tejto sieni niekto, kto nikdy nezmenil svoj názor?" Spýtal sa na prednáške v New Yorku. Má za to, že každý môže zmeniť názor. Briti urobili suverénne rozhodnutie, nikto im ho vraj neberie, ale nikto im neberie ani právo zmeniť ho.

Timmermans tiež zdôraznil, že britská premiérka Theresa Mayová musela počítať s tým, že jej návrhy na novú podobu vzťahov budú odmietnuté, ak bude za obyvateľov ostrovného kráľovstva požadovať, aby si Briti zachovali prístup na voľný trh EÚ len tak. Na Kolumbijskej univerzite v New Yorku Timmermans zdôraznil, že EÚ nie je len o voľnom pohybe tovaru. "Tí, ktorí si to myslia, na svoj omyl skôr či neskôr doplatia. Tak, ako to teraz vidíme u Britov ". Toto varovanie však Timmermans cielil aj na postkomunistické krajiny. Aj ony by vraj mali vedieť, že EÚ stojí na celom súbore hodnôt, ktoré chce brániť. Zdôraznil, že nikto nechcel Mayovú ponižovať, ako o tom písali niektoré médiá. Len jej ostatní lídri EÚ dali najavo, že v EÚ nejde len o tok tovaru a peňazí.

Poučenie zo svetových vojen

Európska únia obhajuje hodnoty právneho štátu a dbá na oddelenie základných pilierov moci. Moc zákonodarná, výkonná a súdna musí zostať oddelená. Preto Európsky parlament odhlasoval začatie konania proti Maďarsku a preto žiada po Poľsku, aby pozastavilo spornú súdnu reformu. O dôležitosti obhajoby právneho štátu nás podľa Timmermansa mali poučiť dve svetové vojny.

A rovnako, ako bolo po druhej svetovej vojne dôležité, aby našli nejakú mieru zhody Nemecko a Francúzsko a aby spolu tieto dva štáty spolupracovali, dnes spolu musia spolupracovať Európska únia a Afrika. Len tak sa podľa podpredsedu Európskej komisie podarí vyriešiť migračné krízu.

"Ak Európa neporozumie tomu, že náš sesterský kontinent, ktorý od nás leží len čoby kameňom dohodil, čelí demografickej explózii, pokiaľ nedôjde ku skutočnej ekonomickej a politickej reštrukturalizáciu kontinentu, ak nepochopíme, že máme spoluzodpovednosť za Afriku, potom musíme vedieť, že neexistuje plot dosť vysoký, aby zastavil migráciu do Európy," varoval Timmermans.

Milióny Afričanov dnes veria, že ich budúcnosť leží v EÚ. Je na Európanoch, aby ich presvedčili, že ich dobrá budúcnosť čaká aj v Afrike. Oni potom zostanú doma a migračná kríza bude vyriešená.

Zdroj: parlamentnelisty.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti