Eurokomisár Šefčovič zaútočil na taliansku vládu, požaduje aby bola viac proeurópska

19.09.2018 | 18:25
  0
Šefčovičove poznámky sú pokračovaním série útokov predstaviteľov Európskej únie voči talianskej vláde.

Podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič vyhlásil, že je znepokojený súčasnou talianskou protisystémovou vládou s tým, že jej predstavitelia prezentujú “falošné sľuby”.

Šefčovič ako člen frakcie socialistov a demokratov v Európskom parlamente so znepokojením komentoval nárast popularity talianskeho ministra vnútra Mattea Salviniho a jeho strany Liga Severu. Taliansky denník Il Giornale uviedol, že slovenský eurokomisár vyzval Taliansko, aby bolo viac proeurópske.

„Taliansko som navštívil mnohokrát a vždy som bol ohromený tým, že táto úžasná európska krajina je úprimne proeurópska. Musíme sa uistiť, že v budúcnosti bude Taliansko opäť krajinou so silným proeurópskym postojom,“ dodal Šefčovič.

Slovenský eurokomisár na adresu Ligy Severu a Hnutia piatich hviezd vyhlásil, že obe strany sa „zahrávajú s ohňom, pričom môžu zničiť našu európsku spoluprácu a náš európsky sen”.

Na jeho slová zareagoval taliansky minister vnútra Salvini. Ševčovičovu kritiku označil za „sústavný útok Európskej únie voči Taliansku, jeho vláde a Lige.”

„Teraz sa už nami zaoberajú, pred tým euro-byrokrati roky ignorovali žiadosti o pomoc našej krajiny, aby sa zastavil príliv 700-tisíc migrantov. Radšej by sa mali ospravedlniť a byť ticho,“ poznamenal Salvini.

Šefčovičove poznámky sú pokračovaním série útokov predstaviteľov Európskej únie voči talianskej vláde. Komisár EÚ pre rozpočet Günther Oettinger nedávno vyhlásil, že Taliani a ďalší populisti chcú „oslabiť“ alebo dokonca „zničiť“ celú EÚ.

Minulý mesiac hovorca Európskej komisie Alexander Winterste zaútočil na Taliansko po tom, ako líder Hnutia piatich hviezd Luigi di Maio pohrozil zmrazením talianskych príspevkov do rozpočtu EÚ z dôvodu nedosiahnutia konsenzu v migračnej otázke.

“Hrozby sú zbytočné a nikam nevedú. Jediný spôsob, ako vyriešiť záležitosti v rámci EÚ, je konštruktívna diskusia a dobrá vôľa, o čo sa snaží aj Komisia,” povedal Winterstein.

Zdroj: breitbart.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti