EÚ varuje pred dôsledkami presťahovania veľvyslanectva USA do Jeruzalema

06.12.2017 | 12:31
  0
Trump chce metropolu uznať za hlavné mesto Izraela.

Šéfka diplomacie Európskej únie Federica Mogheriniová varovala Spojené štáty pred očakávaným rozhodnutím presunúť americkú ambasádu v Izraeli do Jeruzalema. Podľa jej vyjadrenia tento krok môže podkopať mierový proces na Blízkom východe a riešenie v podobne dvoch štátov - Palestíny a Izraela.

„Domnievame sa, že akémukoľvek opatreniu, ktoré by podkopalo tieto snahy, je potrebné sa v absolútnej miere vyhnúť. Je potrebné nájsť spôsob, ako vyriešiť štatút Jeruzalema ako budúceho hlavného mesta oboch štátov (Izraelu a Palestíny), a to tak, aby bolo možné naplniť túžbu oboch strán,“ povedala Mogheriniová v utorok počas spoločnej tlačovej konferencie s americkým ministrom zahraničných vecí Rexom Tillersonom.

Predstaviteľka Európskej únie varovala pred možnými dôsledkami, ktoré by mohlo vyvolať rozhodnutie uznať Jeruzalem za hlavné mesto Izraela už v pondelok.

„Od začiatku tohto roka dala Európska únia jasne najavo, že je potrebné sa zamyslieť nad dôsledkami rozhodnutí alebo jednostranných opatrení ovplyvňujúcich postavenie Jeruzalema. Mohlo by to mať vážne dôsledky na verejnú mienku v mnohých častiach sveta,“ vyhlásila po stretnutí s jordánskym ministrom zahraničných vecí Aymanom Safadiom.

Obavy vyplývajú z toho, že Spojené štáty presunutím svojej ambasády do Jeruzalema uznajú toto mesto za hlavné mesto štátu Izrael. Úmysel presťahovať veľvyslanectvo deklaroval Donald Trump už počas svojej prezidentskej kampane.

Zatiaľ čo Izrael považuje Jeruzalem za svoje hlavné mesto, medzinárodné spoločenstvo trvá na tom, že štatút mesta by mal byť vytýčený v mierových rozhovoroch s Palestínčanmi. Niekoľko rezolúcií OSN výslovne uvádza, že v Jeruzaleme sa nemajú nachádzať žiadne diplomatické misie.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti