Estónsko sa rozhodlo pripojiť k migračnému paktu OSN

27.11.2018 | 14:54
  0
Estónska vláda pôvodne prijala 15. novembra stanovisko, podľa ktorého Tallinn k paktu OSN nepristúpi.

Estónsko sa nakoniec pripojí ku Globálnemu paktu OSN o migrácii. V rozhovore pre verejnoprávnu televíziu EER to v utorok oznámil premiér Jüri Ratas po stretnutí s prezidentkou Kersti Kaljulaidovou.

Estónska vláda pôvodne prijala 15. novembra stanovisko, podľa ktorého Tallinn k paktu OSN nepristúpi.

Zatiaľ čo minister zahraničných vecí Sven Mikser presadzoval, aby sa Estónsko k paktu pripojilo, minister spravodlivosti Urmas Reinsalu, zastupujúci vo vládnucej koalícii konzervatívcov, pakt odmietal pre obavy, že môže byť zahrnutý do medzinárodného práva a obmedzovať schopnosť Estónska rozhodovať o vlastnej migračnej politike.

Zmenu postoja zdôvodnil Ratas tým, že pakt v nedeľu podporil estónsky parlament a kabinet toto rozhodnutie akceptuje. Premiér však zdôraznil, že poslanci zároveň odmietli povinné utečenecké kvóty a vyslovili sa proti nelegálnej migrácii.

Na migračnom pakte sa 193 členských štátov OSN dohodlo ešte v septembri 2016. Práce na jeho znení sa začali v apríli 2017 a ukončili sa v júli 2018. Cieľom tohto 34-stranového dokumentu je pomôcť lepšie organizovať migračné toky a posilniť práva migrantov.

Pakt by sa mal oficiálne prijať na konferencii v marockom Marrákeši, ktorá sa uskutoční v dňoch 10.-11. decembra. Viacero krajín vrátane Slovenska, Austrálie, Bulharska, Česka, Maďarska, Rakúska a Spojených štátov však už oznámili, že sa k tejto iniciatíve nepripoja.

Zdroj: sme.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti