Erdogan odkázal Západu: Vytvárate a vyvážate terorizmus

23.11.2017 | 12:18
  0
Boko Haram, tzv. islamský štát, alebo al-Kájda sú podľa tureckého prezidenta produktom západných štátov.

Západ exportuje do islamských krajín tie najhoršie prvky v snahe zabezpečiť svoju vlastnú budúcnosť. Vyhlásil to turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, podľa ktorého demokraciu a ľudské práva v súčasnosti v západnej spoločnosti nahrádzajú islamofóbia, neonacismus a rasizmus.

"Od nereagovania na násilie, ktoré v Sýrii prebieha už sedem rokov, cez nehumánne zaobchádzanie s utečencami na hraniciach, až po genocídu Rohingov, odhalil Západ svoju pravú tvár," uviedol najnovšie Erdogan. Na vysvetlenie, Rohingovia sú moslimovia žijúci v Mjanmarsku, ktorí sa v súčasnosti kvôli diskriminácii a násilnostiam spáchaným voči nim, masovo presúvajú do Bangladéšu.

"Islamofóbia, neonacismus a rasizmus začínajú na Západe stále viac nahradzovať hodnoty, akými sú demokracia, alebo ľudské práva a slobody," varoval turecký líder.

"Západ vyviezol všetky možné druhy chorých prvkov do islamských národov, aby si zabezpečil svoju vlastnú budúcnosť," vysvetlil prezident. Ako príklad uviedol tzv. islamský štát, al-Kájdu, Boko Haram, alebo kurdské odiely ľudovej sebaobrany (YPG), ako aj podporovateľov tureckého duchovného Fetullaha Gülena, ktorého Ankara obviňuje z vlaňajšieho neúspešného pokusu o prevrat v krajine. Uvedené skupiny podľa Erdogana "premenili celý región na krvavý kúpeľ".

Turecký prezident varoval, že "sa realizuje scenár rozdelenia islamského sveta a moslimov, zničením ich hodnôt a ich budúcnosti." V tejto súvislosti skonštatoval, že islamský svet prechádza v posledných rokoch obdobím ťažkostí.

Napriek tomu, že Turecko je v rámci NATO významný spojenec Západu, vzťahy Ankary s vojenskou alianciou sa v ostatnom období začali ochladzovať. Posledným príkladom je konflikt, ktorý vznikol tým, že počas simulovaných cvičení Severoatlantickej aliancie v Nórsku boli na zozname nepriateľov uvedení zakladateľ moderného Turecka Mustafa Kemal Atatürk a prezident Erdogan.

 

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti