Erdogan odkázal NATO: Nedá sa s vami fungovať

20.11.2017 | 15:01
  0
Severoatlantická aliancia najprv Turkov urazila, potom sa ospravedlnila.

Je načase znovu zvážiť otázku členstva Turecka v Severoatlantickej aliancii. Vyhlásil to poradca tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Turecká armáda je pri tom v rámci Aliancie druhá najväčšia po Spojených štátoch.

"Prítomnosť tureckého národa v tejto inštitúcii (NATO) je otázna," povedal Yalcın Topcu, ktorý správanie Severoatlantickej aliancie voči Ankare označil ako "brutálne a nečestné".

Napätie medzi vojenským blokom a Tureckom sa vystupňovali počas minulého týždňa, keď zakladateľ moderného Turecka Mustafa Kemal Atatürk a súčasný prezident Recep Tayyip Erdogan boli počas cvičení NATO v Nórsku vykreslení ako "nepriatelia". Erdogan uviedol, že tento incident je útokom na "Turecko a turecký národ".

"To, čo urobilo NATO je škandál," povedal turecký líder 19. novembra na zjazde vládnucej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP).

"Vedia, že našu krajinu nemôžu zastaviť, a preto si nás vybrali za svoj terč. Dúfam, že tí, ktorí pred tým vítali útoky proti nám, pochopili skutočnú povahu tejto záležitosti, keďže Atatürk bol do toho tiež zahrnutý," dodal Erdogan s tým, že táto záležitosť nie je zameraná voči konkrétnej osobe alebo strane. Zopakoval, že cieľom je podľa jeho slov Turecko a turecký národ.

"Dnešné Turecko sa nedá porovnávať s tým, ktoré tu bolo pred 15 rokmi. Od ekonomiky až po obranný priemysel, cez obchod až po diplomaciu. Dnešné Turecko vyrába vlastné zbrane a tanky," upozornil prezident.

Pred minulotýždňovým konaním vojenských cvičení NATO, bola turecká armáda donútená nezúčastniť sa ich. Dôvodom bolo, že mená Erdogana a Atatürka sa objavili na zozname nepriateľov. Turecký prezident vyhlásil, že "táto podoba Aliancie nemôže viac existovať".

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg sa vo svojom vyhlásení za zmienený incident ospravedlnil. Podľa stanoviska NATO uvedený "zoznam nepriateľov" neodráža postoj Aliancie, keďže bol akciou jednotlivca.

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti