El País: Nájazdy migrantov do španielskej Ceuty organizuje mafia. Poplatok za osobu predstavuje 18 eur

24.08.2018 | 11:40
  0
Členovia mafie zabezpečia predmety, ktorými migranti budú na policajtov útočiť.


Španielsky denník El País s odvolaním sa na tajnú správu civilnej gardy, ktorú má denník k dispozícii vo štvrtok napísal, že prekonanie bariéry, ktorá oddeľuje španielsku enklávu Ceuta od Maroka, organizuje pre migrantov mafia. Každý z utečencov zaplatí 200 marockých dirhamov (cca 18 eur) a čaká na pokyn, kedy budú môcť preliezť šesť metrov vysoký plot zakončený ostnatým drôtom.

Vpád migrantov z Maroka do španielskej Ceutu je naplánovaný so starostlivosťou vojenských stratégov. Najprv sa vyberie deň a najzraniteľnejšie miesto na hranici.

V stredu, keď sa podarilo dostať na európsku pôdu viac ako trom stovkám migrantov, prebiehal moslimský sviatok obete. Plot preliezli počas modlitieb pred obetovaním, kedy sa znížil počet strážnikov na marockej strane hranice. V Ceute sa oslavovalo tiež a hranicu strážilo len zopár gardistov.

Bariéru môžu prekonať len tí migranti, ktorí zaplatia poplatok. Krátko predtým, ako vydajú šéfovia mafie povel na výpad, ich pomocníci skontrolujú situáciu a migrantom oznámia presné miesto, kde sa majú pokúsiť bariéru prekonať. Tí, ktorí zaplatili, sa postupne začnú premiestňovať k plotu.

Členovia mafie zabezpečia predmety, ktorými migranti budú na policajtov útočiť. Ide najmä o kamene, palice, exkrementy, kyselinu z batérií a nehasené vápno, ktoré spôsobuje popáleniny.

Keď sa vydá povel k akcii, je na každom migrantovi, či sa mu podarí bariéru prekonať a dostať sa na európsku pôdu. Ak sa to utečencovi nepodarí, musí čakať na ďalšiu príležitosť a zaplatiť ďalších 200 dirhamov (20 eur), píše El País.

Viac než sto migrantov, ktorí v stredu preliezli plot a následne búrlivo oslavovali, sa však opätovne muselo vrátiť za plot. Do Marockého kráľovstva boli vrátení postupne v skupinkách po desiatich na základe dohody, ktorú Španielsko s Marokom uzavrelo v roku 1992.

Zdroj: novinky.sk / elpais.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti