Ekvádorský prezident chce, aby Julian Assange opustil ambasádu v Londýne

27.07.2018 | 16:28
  0
Lenín Moreno tvrdí, že činnosť zakladateľa serveru WikiLeaks nikdy nepodporoval.

Ekvádor skúma možnosti, ako sa vysporiadať so zakladateľom serveru WikiLeaks Julianom Assangeom, ktorý je už šesť rokov na ekvádorskom veľvyslanectve v Londýne. Ekvádorský prezident Lenín Moreno dnes podľa agentúry Reuters potvrdil, že ekvádorská strana rokuje s Londýnom o tom, ako Assangeov pobyt na ambasáde ukončiť.

Assange sa na ekvádorskú ambasádu v Londýne uchýlil v júni 2012 kvôli obvineniu zo znásilnenia vo Švédsku z roku 2010. Assange vinu popiera a Švédsko vlani prípad odložilo. Stále ho však môžu zatknúť a vydať do USA, kde mu hrozí stíhanie pre zverejnenie tajných dokumentov o vojne v Iraku či v Afganistane.

„Nikdy som nepodporoval Assangeovu činnosť,“ upozornil dnes Moreno, ktorý je teraz na návšteve v Španielsku, kam prišiel z Británie. „Jediná osoba, s ktorou som (v Británii) nehovoril, je Assange,“ zdôraznil. Moreno však dodal, že prípadné vysťahovanie Assangea z ambasády „musí byť vedené korektne a prostredníctvom dialógu“.

Ekvádor už v predchádzajúcich mesiacoch prijal niekoľko opatrení najmä na zníženie nákladov vo výške niekoľkých miliónov dolárov na Assangeov pobyt. Na bežnú úroveň znížil bezpečnostné opatrenia v budove a Assangeovi tiež ztrpčil život tým, že mu znemožnil prístup k internetu.

Assange sa na veľvyslanectvo dostal vďaka sympatiám Morenovho predchodcu Rafaela Correa, ktorý bol v prezidentskej funkcii do roku 2017.

Zdroj: ČTK


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti