Ekvádor zakázal Assangeovi vyjadrovať sa k zahraničnej politike

16.10.2018 | 09:17
  0
Zakladateľa WikiLeaks na ekvádorskom veľvyslanectve v súvislosti s jeho aktivitami v minulosti opakovane odpojili od internetu.

Ekvádor už nielen neoficiálne, ale aj formálne zakázal zakladateľovi internetovej platformy WikiLeaks Julianovi Assangeovi, ktorý sa od roku 2012 ukrýva na ekvádorskom veľvyslanectve v Londýne, vyjadrovať sa k medzinárodnej politike.

Tento zákaz je súčasťou deväťstranového materiálu ekvádorského veľvyslanectva s požiadavkami a odporúčaniami pre Assangea, ktorý v pondelok zverejnila ekvádorská investigatívna stránka Codigo Vidrio.

Ekvádor pravosť tohto materiálu zatiaľ nekomentoval, podľa agentúry Associated Press (AP) má však stránka Codigo Vidrio punc hodnovernosti a informácie, ktoré v minulosti zverejňovala, sa zakladali na pravde.



V obsiahlom deväťstranovom manuáli ekvádorské ministerstvo zahraničných vecí Assangea okrem iného vyzýva, aby udržiaval priestory ekvádorského veľvyslanectva v Londýne čisté a aby v tejto súvislosti dával pozor na svoju mačku, pretože v opačnom prípade mu ju skonfiškujú.

Assangea na ekvádorskom veľvyslanectve v súvislosti s jeho aktivitami v minulosti opakovane odpojili od internetu.

V roku 2016 mu zamedzili prístup na sieť po tom, ako jeho platforma WikiLeaks zverejnila, podľa mnohých cielene a v spolupráci s Ruskom, informácie poškodzujúce pred americkými prezidentskými voľbami Hillary Clintonovú.

Naposledy mu vypli internet začiatkom tohto roka, pričom dôvodom boli okrem iného jeho plamenisté príspevky na sociálnych sieťach, v ktorých obhajoval zosadeného katalánskeho prezidenta Carlesa Puigdemonta.

Štyridsaťšesťročný Austrálčan Assange sa v roku 2012 ukryl na ekvádorskom veľvyslanectve, aby sa vyhol vydaniu do Švédska.

Tamojšie úrady ho stíhali v prípade údajného znásilnenia, ktorého sa v tejto škandinávskej krajine mal dopustiť v roku 2010.

Ekvádor mu preto poskytol politický azyl. Švédsko medzičasom stíhanie odložilo, Assangeovi však stále hrozí vydanie do USA, kde ho chcú stíhať za zverejnenie tajných dokumentov na stránkach WikiLeaks.

Zdroj: SITA


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti