Ekonomické kroky Moskvy a Pekingu smerujú k novému finančnému systému

11.12.2017 | 12:22
  0
Zavedením zlatého štandardu eliminuje Rusko a Čína dominanciu dolára v svetovej ekonomike.

Krajiny BRICS zvažujú možnosť zriadenia internej platformy v rámci ktorej sa bude obchodovať so zlatom. Podľa experta na trhu s drahými kovmi Claudia Grassa to bude mať významný dopad na zmenu globálnej ekonomiky a Západ príde o svoju dominanciu.

„Iniciatívu BRICS treba vnímať v širšom kontexte. Ide len o časť geopolitického tektonického posunu, ktorý sa začal pred desiatimi rokmi. Boli sme svedkami presunu fyzického zlata zo Západu na Východ. Západ zároveň prehral ekonomickú vojnu a v dôsledku toho sa teraz zameriava na finančný systém. Čína dominuje svetovej ekonomike a vytlačila Spojené štáty ako najväčšiu hospodársku veľmoc,“ vyhlásil Grass pre spravodajský portál RT.

Ako dodal, Moskva aj Peking si uvedomujú, že Západ využíva dolár na kontrolu sveta a zavedením nového typu „Zlatého štandardu 2.0“ sa chcú z tohto ovládania vymaniť.

„Navyše veľká väčšina obyvateľov Ázie vníma zlato ako reálne peniaze, na čo Západ kvôli svojim papierovým kreditom pozabudol,“ podotkol expert s tým, že krajiny skupiny BRICS predstavujú 40-percent svetovej populácie a približne 23-percent svetového domáceho produktu.

„V kombinácii s oznámením zámeru obchodovať s ropu v jüanoch, s využitím termínovaných obchodov so zlatom v Šanghaji, zriadením Ázijskej banky pre investície do infraštruktúry (AIIB) a Novej rozvojovej banky (NDB), vytvára Čína alternatívu post bretton-woodskému establišmentu. Ide s istotou o hráča meniaceho pravidlá,“ zdôraznil analytik.

Medziskupinové obchodovanie štátov BRICS so zlatom môže podľa Grassa časom viesť k „rozpadu súčasného systému, pretože Západ bude chcieť pravdepodobne aj naďalej obchodovať s papierovým zlatom“.

Odborník sa domnieva, že obchodovanie s papierovým zlatom by mohlo skôr alebo neskôr prestať existovať.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti