Dvanásť štátov odmietlo rozpočet pre eurozónu z dielne Macrona a Merkelovej

25.06.2018 | 13:35
  0
Reforma eurozóny a riešenie migračnej krízy sú spojené nádoby aj keď sa to navonok tak neprezentuje.

Kancelárka Merkelová a prezident Macron sa dohodli na svojom rokovaní v Meseburgu začiatkom týždňa na rozpočte pre eurozónu. Dvanásť štátov napísalo list proti plánom Nemecka a Francúzska k rozpočtu pre eurozónu. “Je to len začiatok debaty,” hovorí nemecký minister financií Olaf Scholz. Informuje Süddeutsche Zeitung.

V koncepte, ktorý predstavili Merkelová a Macron v Mesebergu sú reforma eurozóny a riešenie migračnej krízy spojené nádoby aj keď sa to navonok tak neprezentuje. No pri bližšom pohľade je zrejmé, že plánovaný rozpočet eurozóny je elegantný spôsob ako sankcionovať Maďarsko a Poľsko a vytvárať vnútropolitický tlak na prijatie eura v krajine ako je Česko. 

Teraz ostatní členovia menovej únie ale spochybňujú užitočnosť takéhoto projektu, mieriac tým na úvahy o rozpočte eurozóny.

Dvanásť členských štátov EÚ vystúpilo proti francúzsko-nemeckému návrhu rozpočtu pre eurozónu. V spoločnom liste adresovanom predsedovi Euroskupiny Mario Centeno ministri financií tzv. “Hanzovnej ligy” spochybnili dodatočný rozpočet pre menovú úniu.

Tento list napísal holandský minister financií Wopke Hoekstra za Belgicko, Luxembursko, Rakúsko, Švédsko, Dánsko, Fínsko, Maltu, Írsko a pobaltské štáty.

Je k dispozícii v redakcii Süddeutsche Zeitung. Hovorí o “veľkom rozdiele v prínosoch z rozpočtu eurozóny”, ako bolo uvedené na zasadnutí ministrov financií v Luxemburgu. Najmä sa obáva o “morálne riziká” a otázky “daňovej neutrality”.

Zloženie krajín, ktoré list spísalo, ukazuje ako sa zároveň prepojila koalícia Marka Rutteho – koalícia Severu s názormi Sebastiana Kurza. 

Kancelárka Angela Merkelová (CDU) a francúzsky prezident Emmanuel Macron sa na svojom stretnutí v Mesebergu dohodli začiatkom tohto týždňa na vytvorení rozpočtu pre eurozónu.
Prostriedky by mali byť použité na investície s cieľom podporiť hospodársku konvergenciu krajín eurozóny. Tento návrh bol prvýkrát prerokovaný v kruhu ministrov financií EÚ.

Francúzsko-nemecká myšlienka spustila “rôzne reakcie” v rozhovoroch so svojimi náprotivkami, povedal minister financií Olaf Scholz (SPD). Bola položená otázka, či potrebujeme vôbec “takú domácnosť”. Diskusia ukázala, že navrhovaná cesta je rozumná pri prepojení rozpočtu s dlhodobým rozpočtom EÚ.

“Je to len začiatok debaty,” povedal Scholz. Je dôležité, aby takýto rozpočet existoval v rámci Európskej únie; Preto vyzýva, aby sa o ňom rokovalo len v priebehu rokovaní o viacročnom rozpočte od roku 2021.

Spolková vláda považuje rozpočet eurozóny za súčasť celkového rozpočtu EÚ. Merkelová a Scholz majú na mysli okrem už existujúcich príspevkov do rozpočtu EÚ príjmy z dane z finančných transakcií. Ale v Luxembursku, podľa listu Hoekstra, “neexistoval jednoznačný konsenzus”.

Zdroj: eurorespekt.sk / sueddeutsche.de


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti