Dusno na polícii: Ďalšie šokujúce informácie v prípade vraždy Ernesta Valka

14.10.2017 | 09:45
  0
Lipšicovo konanie spochybnil už aj generálny prokurátor Jaromír Čižnár.

Vyšetrovanie vraždy prominentného právnika naberá na obrátkach. Pred vyšetrovateľa Národnej kriminálnej agentúry sa tento týždeň posadili obaja muži, ktorí mali byť v dome Ernesta Valka v čase streľby. Muž, ktorý označil strelca, na výsluchu porozprával, ako mala celá akcia u Valka prebiehať. 

Polícia obvinila v pondelok tento týždeň v súvislosti s vraždou Ernesta Valka dvoch mužov. Jozefa R. z vraždy, jeho komplica Jaroslava K. z lúpeže. K obvineniu sa polícia dopracovala po siedmich rokoch práve vďaka svedeckej výpovedi Jaroslava K. Tvrdí, že Valka zastrelil Jozef R.

Podľa informácií denníka Plus JEDEN DEŇ svoju verziu zopakoval vo svojej výpovedi pred vyšetrovateľom Národnej kriminálnej agentúry aj včera. Výsluch obvineného z lúpeže trval šesť hodín. Podľa nášho zdroja klient Daniela Lipšica trvá na tom, že nevraždil. Do domu Ernesta Valka vraj šiel iba s úmyslom lúpiť. Dom známeho právnika vytypoval podľa Jaroslava K. jeho komplic.

Takto to naplánovali

Advokáta údajne chceli spútať a vymáhať od neho peniaze. Podľa výpovede Jaroslava K. mali informáciu, že má doma väčšiu sumu peňazí. Kým sa však dotyčný k Valkovi dostal, našiel ho na zemi v kaluži krvi. „Jaroslav K. tvrdí, že výstrel nevidel, iba počul, keďže do domu šiel iným vchodom ako Jozef R.,“ uviedol náš zdroj.

Do budovy policajného prezídia priviezli Jaroslava K. na výsluch po ôsmej hodine ráno v sprievode kukláčov. Dotyčný je totiž momentálne vo vyšetrovacej väzbe pre lúpežné prepadnutie banky v Kremnici. Pokúsil sa ju vylúpiť ozbrojený strelnou zbraňou a granátom v máji tohto roka. Za ozbrojenú lúpež mu hrozí až 12 rokov za mrežami.

A práve to je dôvod, prečo sa rozhodol Jaroslav K. spolupracovať s políciou a vypovedať v prípade vraždy známeho advokáta. Chce totiž uzavrieť dohodu o vine a treste, čím by si svoj trest za lúpež v banke znížil. Pred vyšetrovateľa Národnej kriminálnej agentúry sa postavil Jaroslav K. iba dva dni po tom, ako vypovedal v tejto veci jeho spolupáchateľ Jozef R. Ten zase tvrdil, že nestrieľal, zbraň mal podľa neho proti Valkovi namieriť Jaroslav K., teda klient Daniela Lipšica.

Sporné zastupovanie

Zastupovania Jaroslava K., ktorý začal po siedmich rokoch spievať, sa ujal bývalý politik Daniel Lipšic. Exposlanec tvrdí, že ho o zastupovanie v tejto veci požiadal samotný Jaroslav K. Na začiatku bol v pozícii svedka. Dnes je obvinený v tejto veci z lúpeže.

„Ernest Valko bol môj učiteľ, môj kolega, môj priateľ. Do smrti by som si vyčítal, ak by som zapríčinil, že sa nepodarilo jeho vraždu objasniť a vyšetriť,“ zdôvodnil Lipšic, prečo prijal zastupovanie.

Mnohí advokáti sa zhodujú na tom, že Daniel Lipšic sa mal z prípadu vylúčiť a zastupovanie odmietnuť. Zákon o advokácii upravuje, kedy advokát môže zastupovanie odmietnuť, jedným z dôvodov je aj konflikt záujmu. „Musí zastupovať záujmy svojho klienta, ale z jeho slov vyplýva, že ide zastupovať zavraždeného,“ uviedol pre náš denník advokát, ktorý nechcel byť menovaný. Advokáti totiž nesmú verejne komentovať konanie svojich kolegov.

Daniel Lipšic bol navyše ministrom vnútra v čase, keď Valka zabili. Ako minister spolu s vtedajším policajným prezidentom dokonca prišli na miesto činu v čase, keď polícia zaisťovala stopy a dôkazy. „Nevieme, či nezískal poznatky, ktoré dnes môže zneužiť,“ dodal advokát. Lipšicovo konanie spochybnil už aj generálny prokurátor Jaromír Čižnár.

Martina Ruttkayová

Zdroj: pluska.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti