Ďurkovič chce, aby sa mu RTVS ospravedlnila. Inak sa chce súdiť

09.12.2018 | 11:20
  0
Kontroverzný reportér verejnoprávnej RTVS tak reagoval na stanovisko televízie, ktorá ho označila za konfliktného človeka.

Redaktor relácie RTVS Reportéri Laco Ďurkovič sa po reakcii televízie na svoj status na Facebooku ohradil. Po tom, ako ho označila za konfliktného človeka, pre ktorého dal jeden z pracovníkov dokonca výpoveď, žiada ospravedlnenie. V opačnom prípade chce podať žalobu.

Externý redaktor investigatívnej relácie L. Ďurkovič vyzýva RTVS, aby sa ospravedlnila. Uviedol to pre denník Sme s tým, že žiada očistenie svojho mena. „Inak bude žiadať o nápravu právnou cestou,“ píše sa v článku.

Reagoval tak na stanovisko televízie, ktorá ho označila za konfliktného človeka. Okrem toho uviedla, že L. Ďurkovič mal svojím správaním dohnať dlhoročného profesionála a pracovníka RTVS k podaniu výpovede.

 

L. Ďurkovič uviedol, že na takéto tvrdenia televízia nemá dôkazy. Podľa neho je to zrejmé aj z internej komunikácie medzi zamestnancami. „Nespokojný bol len jeden kolega, ktorý sám vyvolával konflikty,“ uvádza Ďurkovičove slová Sme.

Televízia vydala stanovisko po tom, ako L. Ďurkovič zverejnil v stredu kritický status na Facebooku. V ňom napísal, že doterajšiu zmluvu s verejnoprávnou televíziou naplnil odovzdaním reportáže 20. novembra, no vedenie mu ju nepredĺžilo a dôvody nepozná.

„Myslíte, že ma tiež čaká osud ‚nepredĺžených‘ externistov? Náš šéfdramaturg žiada o uzavretie zmluvy už dlhší čas a nielen so mnou - no bez akejkoľvek odpovede,“ uvádzal v príspevku, ktorý sa už na druhý deň po jeho uverejnení na Facebooku nenachádzal.

RTVS uviedla stanovisko vo štvrtok. Podľa nej je „udivujúce, že sa externý spolupracovník Ladislav Ďurkovič rozhodol pre extrémne neštandardný spôsob komunikácie pri vyjednávaní o prípadnom predĺžení ďalšej spolupráce“. Súčasná zmluva mu podľa televízie platí do konca tohto roka. Či dostane novú, zatiaľ nie je jasné.

Novinár tiež tvrdí, že sa problém netýka iba jeho. Reportéri majú byť podľa neho výkladnou skriňou televízie, zbierajú pozitívne ohlasy aj lepšie čísla. Pýta sa, či majú byť trestaní za úspech. Tvorcovia programu sa podľa Sme kolegu zastali a chcú sa stretnúť aj so samotným generálnym riaditeľom RTVS Jaroslavom Rezníkom. Ten na ich žiadosť zatiaľ nereagoval.

L. Ďurkovič pripravil v rámci obnovených Reportérov niekoľko reportáží. V jednej z nich sa venoval väznenému podnikateľovi Mariánovi Kočnerovi či konšpiračným médiám a ich predstaviteľom. Tým bola venovaná celá jedna časť relácie. Natočil aj reportáž k únosu Vietnamca slovenským vládnym špeciálom, kvôli ktorej vycestoval aj do Berlína a Prahy. V minulosti pracoval v spravodajstve TV Joj.

RTVS odmieta, že by sa mali Reportéri opäť stopnúť. Redakcia má fungovať naďalej a do vysielania bude relácia zaradená opäť po skončení vianočnej programovej štruktúry, uviedla hovorkyňa telerozhlasu Erika Rusnáková.

Reportérov pôvodne stiahli z vysielania koncom minulého roka. Podľa vedenia v tom čase nezodpovedala nárokom, aké má program tohto typu spĺňať, namietala voči témam aj spracovaniu. Hovorilo sa aj o zvýšenom počte sťažností a hroziacich sporoch.

Bývalý moderátor programu Pavol Fejér označil stopnutie relácie za mocenský zákrok. Nevylúčil politický vplyv v RTVS, čo telerozhlas odmietol. Reportérov vrátila verejnoprávna televízia do vysielania v septembri tohto roka.

Zdroj: medialne.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti