Držíme spolu s občanmi nie s bankármi, reaguje talianska eurospektická koalícia na zmarenie šance vytvoriť vládny kabinet

29.05.2018 | 10:36
  0
Prezident sa totiž rozhodol postaviť do čela vlády bývalého medzinárodného bankára.

Vymenovanie bývalého riaditeľa Medzinárodného menového fondu (MMF) za dočasného premiéra ukazuje, že taliansky prezident podporuje namiesto ľudí bankárov. V reakcii na najnovší vývoj v krajine tak reagoval predseda euroskeptickej strany Liga Severu.

„Stoja za mocnými bankármi. My držíme stranu talianskym občanom,“ oznámil na Twitteri líder strany Matteo Salvini krátko potom, ako sa prezident Sergio Mattarella rozhodol v pondelok vymenovať za dočasného predsedu vlády bývalého riaditeľa MMF Carla Cottarelliho.

Salviniho príspevok na sociálnej sieti bol doprevádzaný kolážou fotografií Mattarella, Cottarelliho, bývalého premiéra Mattea Renziho a nemeckej kancelárky Angely Merkelovej. Šéf Ligy Severu je na obrázku zobrazený počas mítingu so svojimi priaznivcami.

Taliansky prezident vymenoval exriaditeľa Medzinárodného menového fondu po tom, ako odmietol odobriť novú vládu, ktorú by tvorili Liga Severu a protisytémové Hnutie piatich hviezd. Obe strany kritizovali euro a Európsku úniu. Po zdĺhavých rokovaniach a zabezpečení si parlamentnej väšiny, dospeli predstavitelia oboch zoskupení k dohode o vytvorení novej vlády.

„Hrozný deň pre Taliansko a demokraciu,“ napísal Salvini na Facebooku v nedeľu. Reagoval tak na prezidentovo veto ohľadne vymenovania Paola Savonu za ministra financií, ktorý je kritikom eura. Mattarella svoj krok zdôvodnil obavou pred možným odchodom krajiny z eurozóny.

„Vláda zmeny nemohla byť vytvorená, pretože lordi rozkladu a bánk, ministri v Berlíne, Paríži a Bruseli boli proti jej menovaniu,“ uviedol Salvini. Neskôr dodal, že Taliansko nie je kolóniou a otrokom Nemecka a Francúzska.

V podobnom duchu sa vyjadril aj predseda Hnutia piatich hviezd Luigi Di Maio, ktorý upozornil, že kriticia eura a Euróspkej únie nie sú vhodnými kandidátmi na ministerský post.

„Toto nie je slobodná demokracia. Vždy som si vážil prezidenta Mattarellu, ale táto voľba je pre mňa jednoducho nepochopiteľná,“ dodal.

Benátský guvernér a bývalý minister poľnohospodárstva Luca Zaia hodnotí prezidentov krok ako „zámienku na zastavenie vetra zmien, ktorý začal byť citeľný počas volieb“.

Zdroj: rt.com

 

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti