Dolár aj kryptomeny sú virtuálne bubliny

30.12.2017 | 19:59
  0
Vysokopostavený ruský ortodoxný duchovný varoval pred nebezpečenstvom kryptomien.

Podľa názoru ruského pravoslávneho biskupa Hilariona, virtuálny charakter kryptomien je nepredvídateľný a zároveň dodal, že slúžia ako nástroj „úžery“.

„Osobne si mysím, že kryptomeny sú novou finančnou bublinou,“ povedal biskup, ktorý v rámci moskovského patriarchátu zodpovedá za zahraničné vzťahy.

Hilarion taktiež povedal, že krypto peniaze nie sú novým fenoménom, ale len ďalším rozšírením finančných praktík, ktoré sa vyvíjajú už celé stáročia.

„Táto inovácia reprezentuje celý bankový systém, kde sa skutočné aktíva premenia na virtuálne. Tým sa otvára cesta pre úžerníctvo, proti ktorému cirkev vždy vystupovala, ale nemôže s tým nič robiť - všetci musíme mať peniaze v bankách,“ uviedol duchovný, ktorý svojho času študoval na Oxfordskej univerzite.

„Kryptomeny sú ďalším krokom v tomto smere - s elektronickými číslami namiesto papiera. Vidíme, že medzi určitou skupinou ľudí majú tieto kryptomeny hodnotu, ale je to mimo realitu, čo predstavuje možno najväčšie nebezpečenstvo.“

Hilarion dodal, že po zrušení zlatého štandardu funguje americký dolár na základe kolektívnej dôvery a nie záruky. Poznamenal, že rovnako ako v prípade bitcoinu a podobných kryptomien, neexistuje nad nimi centralizovaná kontrola. Ako poznamenal, mnohé z nich sú navyše vyňaté spod dohľadu americkej jurisdikcie.

„Avšak teraz je vo svete viac dolárov, ako by ich zlaté rezervy mohli kryť. V určitom zmysle je dolár tiež kryptomenou. Nevieme, ako je táto mena kontrolovaná, ako jej cena rastie a klesá, a dokonca ani to koľko dolárov je v obehu.“ vysvetlil pravoslávny duchovný.

Napriek jeho osobným výhradám Hilarion povedal, že cirkev sa doteraz zdržala definitívneho stanoviska v tejto otázke. „Musíme sústrediť svoje úsilie na skúmanie morálnej stránky kryptomien. Niekedy v budúcnosti bude musieť cirkev vyjadriť svoj názor na tento fenomén,“ uzatvoril ruský biskup.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti