Do polovice apríla prišlo do Talianska takmer 7500 migrantov

27.04.2018 | 11:16
  0
Na jednej strane dramaticky klesajú počty migrantov využívajúcich cestu cez strednú časť Stredozemného mora, na druhej strane mierne stúpa prílev do Španielska.

Od 1. januára do 16. apríla 2018 prišlo do Talianska 7495 migrantov, čo predstavuje pokles o 75,12 percenta oproti tomu istému obdobiu v roku 2017 (keď ich bolo 30.129) a o 69 percent oproti roku 2016 (24.451).

Až 71 percent z celkového počtu odišlo z územia Líbye, ktorá naďalej zostáva krajinou s najväčším počtom nalodených migrantov (z tohto hľadiska je najdôležitejší západný región Zuwára), nasleduje Tunisko (20 percent z celkového počtu).

Vyplýva to z tlačovej správy, ktorú TASR vo štvrtok poskytlo talianske veľvyslanectvo v Bratislave.

Preplavili sa cez more

Dvadsaťjeden percent migrantov sa hlási k eritrejskému pôvodu, 19 percent k tuniskému a sedem percent k nigérijskému (v roku 2017 predstavovali Nigérijčania 15 percent a boli najpočetnejšou skupinou).

Podľa vyjadrení samotných migrantov sa preplavili cez Stredozemné more po tom, ako niekoľko mesiacov čakali v Líbyi, čo znamená, že mnoho ďalších migrantov pravdepodobne čaká v Líbyi na priaznivé meteorologické podmienky. Podľa Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) do februára 2018 čakalo v Líbyi 704 000 migrantov.

Na jednej strane dramaticky klesajú počty migrantov využívajúcich cestu cez strednú časť Stredozemného mora, na druhej strane mierne stúpa prílev do Španielska cez západnú časť Stredozemného mora a po tzv. atlantickej trase. Do 8. apríla prišlo do Európy cez uvedené trasy 511 migrantov, čo predstavuje nárast o 35,5 percenta oproti tomu istému obdobiu v roku 2017.
Tieto čísla potvrdzujú stúpajúcu rôznorodosť migračných ciest, a to aj vďaka prísnejšej kontrole migrantov zo strany líbyjských orgánov.

Nebezpečenstvo na hraniciach

Zatvorenie hranice medzi Eritreou a Sudánom z 8. januára sťažuje opustenie eritrejského územia: toky z tejto krajiny poklesli o 50 percent. Najviac Eritrejčanov tak prichádza do Talianska z Líbye, a to po siedmich až 12 mesiacoch čakania.

Neistá bezpečnostná situácia na hraniciach (Sudán, Egypt, Líbya) prispieva k znižovaniu počtu utečencov, ktorí prichádzajú do Líbye z východoafrických krajín. V Západnej Afrike je najmenej využívanou trasou cesta medzi Burkinou Faso a Nigerom.

Počty migrantov, ktorí prichádzajú do Talianska z Alžírska, narástli oproti roku 2017 o 70 percent (vtedy ich bolo asi 2000). Podľa IOM sa v Alžírsku nachádza asi 75.000 migrantov subsaharského pôvodu, ktorí sa chystajú do Európy. Navyše zlá ekonomická situácia v Alžírsku by mohla mnohých mladých Alžírčanov viesť k tomu, aby takisto opustili svoju krajinu.

Zdroj: aktuality.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti