Dlh Spojených štátov dosiahne v roku 2028 závratných 30 biliónov dolárov

13.02.2018 | 16:09
  0
S týmto predpokladam prišiel rozpočtový úrad Bieleho domu.

V najbližšj dekáde sa očakáva, že obrovská výška amerického dlhu narastie o ďalších 10 biliónov dolárov

Podľa správy Úradu pre správu a rozpočet Bieleho domu, dosiahne štátny dlh do roku 2028 29,9 bilióna dolárov. Deficit rozpočtu by mal byť na úrovni 101 percent hrubého domáceho produktu Spojených štátov. Súčasný dlh krajiny dosahuje rekordných 20,6 bilióna dolárov, čo je najvyššia úroveň od druhej svetovej vojny.

Rozpočtový úrad amerického Kongresu minulý rok vyjadril predpoklad, že za existencie súčasných zákonov, prehĺbenie deficitu v najbližších 30-tich rokoch zvýši prudko dlh krajiny. V roku 2047 tak môže dosiahnuť až 150 percent HDP.

Vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa chce na tento rok vyčleniť ministerstvu obrany rekordných 686 miliárd dolárov, čo v porovnaní s rokom 2017 predstavuje 17-percentný nárast. Šéf Bieleho domu v tejto súvislosti poznamenal, že USA budú mať doteraz najsilnejšiu armádu a rozpočet pre Pentagon to bude zohľadňovať v nevídanej miere.

Americký dlh stúpa bez ohľadu, ktorá politická strana v USA vládne. Počas prezidentovania Baracka Obamu sa deficit Spojených štátov zdvojnásobil, keď jeho výška stúpla z 9 biliónov na 20 biliónov amerických dolárov.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti