Diskusie o integrácii prisťahovalcov v Dánsku sú vo veľkej miere budované na ilúziách

26.04.2017 | 10:47
  0
Desaťročia sme v Dánsku diskutovali o integrácii prisťahovalcov.

Desaťročia sme investovali enormné sumy do projektov na posilnenie integrácie. Vo veľkej miere tieto peniaze boli zbytočné a ako sa ukázalo,  integračné projekty boli neúspešné. I napriek tomu , že projekty boli dobre mienené, mnohí prisťahovalci sa odkláňajú  od dánskej spoločnosti a dánskych občanov.

Toto bolo  potvrdené pri nedávnom tureckom referende,  o islamských  ústavných zmenách a o autorite prezidenta Erdogana. Toto nie je integrácia, ale dezintegrácia. Turci v Dánsku  hlasovali za  “áno” vo väčšom množstve ako v Turci v samotnom Turecku. 

Podobne to bolo aj v ostatných západných krajinách.  V Turecku hlasovalo len 51 % za zmenu v ústave. V Nemecku, kde žije najviac tureckého obyvateľstva, hlasovalo 63%. V Dánsku – 61%. Mnohí Turci, takmer 59%, žijúci mimo územia Turecka podporili ústavu, ktorá je veľmi vzdialená  od demokratických hodnôt v  slobodnej sekulárnej spoločnosti.  Tomu sa nehovorí integrácia, ale naopak dezintegrácia. Väčšia časť Turkov žijúcich v Dánsku svojim  hlasovaním zamietli hodnoty,  ktoré platia tu v krajine. 

Mladá generácia sa dištancuje.

Toto sa nezhoduje s tvrdením, že prisťahovalci v Dánsku sú viac integrovaní, keď prejdú finančne nákladnými  integračnými projektami. Mnohí prisťahovalci, ktorí prichádzajú zo zaostalých oblastí,  sa odkláňajú od života v slobodnej, demokratickej krajine ako je Dánsko a udržiavajú si  svoju moslimsko-tureckú identitu. Politicky a kultúrne sa vzďaľujú od dánskych hodnôt  a spájajú sa s reakčnými,  islamskými silami vo vlastnej krajine na čele s Erdoganom. Táto dezintegrácia je silnejšia ako naše pekné integračné projekty. 

Dogmatické názory – víťazia.

Toto sa prejavuje vo viacerých oblastiach. Všeobecne rozšírené presvedčenie,  keď hovoríme o integrácii je, že mladšia generácia moslimských prisťahovalcov sa viac integruje ako staršia. Ale do značnej miery je to presne naopak. Dogmatické , radikálne moslimské názory sú viac rozšírene medzi mladšou generáciou moslimov než staršou.  Toto sa jasne prejavilo v prieskume verejnej mienky, ktorú zverejnili noviny   Jyllands Posten (dánsky renomovaný denník) v r. 2006 a 2015.

V r. 2015  si viac moslimov  myslelo,  že Korán je treba dôrazne dodržiavať, ako  v r 2006. Tiež viacerí si mysleli,  že moslimské dievčatá by mali chodiť so šatkou na hlave  a modliť sa častejšie.(Wilke/Jyllands-Posten 11.10.2015)

Paralelná spoločnosť. 

Celá debata o integrácii je založená na predstave,  že ľudia a ich kultúra sa dá riadiť “zhora”.  Ľahkomyseľne sa financujú integračné projekty  a konzultantské služby sú drahé. Skutočnosť je iná. Ľudia z moslimských krajín s veľmi odlišnou kultúrou,  zapustia svoje korene v paralelnej spoločnosti,  ale ich hodnoty a dogmy sú odlišné od dánskych. 

Jediná možnosť.

Desaťročia Dánsko prijímalo veľký počet prisťahovalcov a presviedčali sme sa,  že to nie je problém – oni sa musia  len “integrovať”, keď prídu do krajiny. Teraz je to jasné – názory na integráciu boli naivné a nereálne. Niektorí sú integrovaní – ale väčšina nebude nikdy. 

Prisťahovalecká politika sa nedá koordinovať  integračnými projektami. To si žiada prísnu kontrolu, kto a koľko prisťahovalcov príde do krajiny.

Zdroj: denkorteavis.dk

Preklad: MS


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti